Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δεχθεί οδυνηρές απώλειες κι έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες όσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία. Ωστόσο, ανησυχία η διαδοχή του, καθώς ο επόμενος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά μεγάλη δύναμη, αυτή των πυρηνικών.
Μέχρι ώρας, πολλοί λίγοι έχουν κάνει δημόσια λόγο για τη μετά τον Πούτιν εποχή, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η Δύση δεν σχεδιάζει όλα τα πιθανά σενάρια διαδοχής, όταν αυτός υποχρεωτικά αποχωρήσει.
Μάλιστα ερωτηθείς για την πιθανότητα αποχώρησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «θα είμαι πολύ προσεκτικός με τις εικασίες μου για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία».
«Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να υποδεικνύουν διαφορετικές αναλύσεις, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε στο ΝΑΤΟ είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και όταν πρόκειται για την Ουκρανία να είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η μετάβαση δεν πρόκειται να είναι εύκολη, καθώς θα προκύψουν πολλά ζητήματα σε διάφορους τομείς, όπως το πόσο πρέπει να επηρεαστεί η διαδικασία από τη Δύση και ποια θα πρέπει να είναι της η σχέση με το διάδοχο.
«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη κάθε ψευδαίσθηση ότι αυτό που θα διαδεχθεί τον Πούτιν είναι η δημοκρατία», δήλωσε η Λόρι Μπρίστοου, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία. «Αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί στη συνέχεια», πρόσθεσε, «είναι πιθανώς μια περίοδος προβλημάτων».
«Μονομαχία ή διορισμός»
Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι «ασφαλής», καθώς εξακολουθεί να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, ενώ ο στρατός εκτελεί τις δολοφονικές του εντολές στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η εισβολή του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία έχει μειώσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό και έχει βαθύνει την αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα αναλάβει και πώς.
Η μάχη της διαδοχής μπορεί να είναι αιματηρή, σύμφωνα με εκτίμηση του πρώην διευθυντή του κέντρου ελέγχου όπλων του ΝΑΤΟ, Γουίλιαμ Αρμπέκ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Θα μπορούσε να γίνει πολύ σαιξπηρικά: σκεφτείτε τον Βασιλιά Ληρ, ή τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή το Game of Thrones».
Ο Αλεξάντερ Βέρσμπροου, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είπε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μια «ομαλή μετάβαση» από τον τρέχοντα στενό κύκλο του Πούτιν, αλλά παραδέχτηκε ότι η ανατροπή τυράννων μπορεί να προκαλέσει αναταραχή. «Θα μπορούσε να υπάρξει εσωτερική αστάθεια», είπε, «και τα πράγματα να γίνουν πολύ απρόβλεπτα σε αυταρχικά συστήματα, σε προσωπικές δικτατορίες».