Το καταστροφικό μέγεθος του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει «σοβαρές δυσκολίες» για τις προγραμματισμένες εκλογές στα μέσα Μαΐου, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σήμερα, στο πρώτο σημάδι ότι οι αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει την κυριαρχία του για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις γνώμης που δημοσιεύθηκαν πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα ήταν η πιο δύσκολη εκλογική του πρόκληση μέχρι σήμερα.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη φθαρεί από την εκτίναξη του κόστους ζωής και την πτώση της λίρας. Τώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα επικρίσεων για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο πριν ανέλθει στην εξουσία.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Η περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς φιλοξενεί περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους και εκατοντάδες χιλιάδες είναι άστεγοι αφού τα κτίριά τους καταστράφηκαν ή κατέστησαν μη ασφαλή.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
"Υπάρχει ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και τρεις μήνες, το 15% του πληθυσμού ζει σε αυτή την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ".
Προσέθεσε ότι το Κόμματου Ερντογάν (AKP) και ο εθνικιστής κοινοβουλευτικός σύμμαχός του MHP θα αξιολογήσουν το θέμα, αλλά πρότεινε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση αμέσως μετά τον σεισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Φαίνεται ότι βγήκαμε από την προεκλογική περίοδο στην οποία εισερχόμασταν. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».
Ο Ερντογάν αναμενόταν να δηλώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι επισπεύδει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 14 Μαΐου από τα μέσα Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένες.
«Ο σεισμός ανέβασε τον Ερντογάν στην εξουσία. Αυτός θα τον ρίξει.»
Η κριτική για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό έχει αυξηθεί, με τους επιζώντες και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.
Ενώ τα οργισμένα σχόλια εκτοξεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Twitter στην Τουρκία επιβλήθηκαν περιορισμοί την Τετάρτη, ανέφερε το παρατηρητήριο διαδικτύου Netblocks. Η πρόσβαση είχε αποκατασταθεί σήμερα.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Καν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε 27 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της κατασκοπείας και της βοήθειας σε τρομοκρατική ομάδα, δήλωσε ότι ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία μετά τον σεισμό του 1999 και θα εκδιωχθεί από αυτόν τον τελευταίο.
Η κριτική για την αντιμετώπιση του σεισμού του 1999, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της υποστήριξης προς την τότε κυβέρνηση, γεγονός που βοήθησε το ΑΚΡ να θριαμβεύσει το 2002.
"Ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999- φαίνεται ότι θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023", δήλωσε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. "Αυτός ο σεισμός που στοίχισε χιλιάδες ζωές θα τον θάψει στα συντρίμμια".
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν την καταστροφή;
Κλειστό το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά μετά το 1999