Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου τον υψηλότερο δανεισμό που έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε περίοδο ειρήνης, καθώς η πανδημία του Covid -19 υπολογίζεται πως θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική βουτιά των τελευταίων 300 ετών.
Η βρετανική οικονομία υπολογίζεται πως συρρικνωθεί κατά 11,3% το 2020, σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού (Office for Budget Responsibility -OBR), πριν να αναπτυχθεί κατά 5,5% το 2021, 6,6% το 2022 και κατά 2,3%, 1,7% και 1,8% κάθε μια από τις επόμενες χρονιές αντίστοιχα.
Το ΑΕΠ της δεν αναμένεται να επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η οικονομία θα είναι υπολείπεται κατά 3% το 2025 από αυτή που προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τον Μάιο.
Το OBR επίσης προβλέπει ότι ο δανεισμός της χώρας θα φτάσει συνολικά τα 394 δισεκατομμύρια λίρες φέτος (526 δισ. δολάρια ), δηλαδή στο 19% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό που έχει φτάσει ποτέ σε περίοδο ειρήνης, πριν πέσει στα 164 δισεκατομμύρια το 2021, στα 105 δισ. το 2022/3 και θα παραμείνει περίπου στα 100 δισ., δηλαδή στο 4% του ΑΕΠ για το υπόλοιπο της προβλεπόμενης περιόδου.
Το υφιστάμενο χρέος, αφού παρέλθει ο αντίκτυπος του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της Τράπεζας της Αγγλίας, προβλέπεται ότι θα φτάσει το 91% του ΑΕΠ φέτος, και θα αυξηθεί σταθερά στο 97,5% την περίοδο 2025/6.
Στην έκθεση του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι 280 δισ. λίρες θα διατεθούν για στήριξη της χώρας από τις συνέπειες της πανδημίας.
Τον επόμενο χρόνο , σε αυτά θα περιληφθούν και 18 δισ. για τεστ και εμβόλια, 3 δισ. για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health Service-NHS), 2 δισ. για τις μεταφορές, 3 δισ. για τα δημοτικά συμβούλια και 250 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων. Επιπλέον, 2,6 δισ. θα διατεθούν στις κυβερνήσεις της Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ως μέρος του πακέτου των 55 δισ. το 2021.
«Όσο υψηλά και αν είναι αυτά τα κόστη, το κόστος της αδράνειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αλλά αυτή η κατάσταση είναι σίγουρα μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο Σούνακ στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.
«Θα μπορούσαμε μόνο να δράσουμε με τον τρόπο που δράσαμε επειδή μπήκαμε σε αυτή την κρίση με δυνατά δημόσια οικονομικά και έχουμε την ευθύνη, μόλις η οικονομία αναρρώσει να επιστρέψουμε σε μια υπεύθυνη οικονομική θέση», πρόσθεσε.
Κορυφώνεται την επόμενη χρόνια η ανεργία
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια απότομη αύξηση της ανεργίας, η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε μια παράταση στο σχέδιο αναστολής εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Ο Σούνακ υποστήριξε τις κυβερνητικές κινήσεις στη δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο «προστάτευσε θέσεις εργασίας, υποστήριξε τα εισοδήματα και βοήθησε τις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές».
Ωστόσο το OBR προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 7,5% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού ή συνολικά 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους το δεύτερο τρίμηνο του 2021, πριν να μειωθεί ξανά στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2024.
Ο Σούνακ ανακοίνωσε την Τετάρτη επιπλέον ενίσχυση 3 δισ. ευρώ για το τμήμα Εργασίας και Συντάξεων (Department for Work and Pensions -DWP) προκειμένου αυτό να εκπονήσει ένα «τριετές πρόγραμμα επανέναρξης» που θα βοηθήσει πάνω από ένα εκατομμύριο μακροχρόνια ανέργους να ξαναβρούν εργασία.