Σε ρόλο πυροσβέστη ο Μακρόν - Πιέσεις ΗΠΑ για συμμετοχή της Γερμανίας στις κυρώσεις
Διπλωματικός συναγερμός για Ουκρανία

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Μακρόν - Πιέσεις ΗΠΑ για συμμετοχή της Γερμανίας στις κυρώσεις

Εβδομάδα κρίσιμων διπλωματικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο για την ουκρανική κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντά τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, διαμηνύοντας πως επιδικώκει την αποτροπή του πολέμου.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται στην Ουάσιγκτον τον Όλαφ Σολτς, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να αναλάβει «ηγετικό» ρόλο, συμμετέχοντας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία φέρεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμη για εισβολή.

Είναι σαφές ότι έχει σημάνει διπλωματικός συναγερμός για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς διανύουμε εβδομάδα κρίσιμων επαφών σε ανώτατο επίπεδο. 

«Σχέσεις εμπιστοσύνης»

 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κορυφαίος ηγέτης της Δύσης, που επισκέπτεται τη Μόσχα μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της με την Ουκρανία, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των μεταξύ τους συνομιλιών στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα πως σκοπός της επίσκεψής του είναι να αποφευχθεί ο πόλεμος και να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης. 

Ο Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία τον Απρίλιο, διεκδικεί ρόλο στρατηγικού μεσολαβητή με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, μία στάση, η οποία ήδη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και άλλες δυτικές δυνάμεις, που ισχυρίζονται πως επίκειται ρωσική εισβολή.

Η «συμβίωση» με το ΝΑΤΟ

 

Ο Πούτιν από την πλευρά του, τόνισε πως Ρωσία και Γαλλία μοιράζονται κοινή ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη σφαίρα της ασφάλειας στην Ευρώπη.   

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρος προσωπικά για να βρεθεί λύση στην κρίση που σχετίζεται με την παροχή ισορροπημένων εγγυήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», τόνισε ο Πούτιν.

Λίγο πριν την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche: «Η γεωπολιτική προοπτική της Ρωσίας σήμερα είναι σαφές πως δεν αφορά τη Ρωσία, αλλά την αποσαφήνιση των κανόνων που διέπουν τη συμβίωση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Κατά την άφιξή του, ο Μακρόν δήλωσε «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά δεν πιστεύω σε θαύματα». 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, ενόψει των συνομιλιών πως η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να αναμένονται αποφασιστικές λύσεις με μία και μοναδική συνάντηση».

Κυρώσεις, απειλές και συγκέντρωση δυνάμεων

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερασπιστούν την Ουκρανία με στρατιωτική δύναμη, αλλά διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε εισβολή με κυρώσεις, αποστολές όπλων και ενίσχυση των χωρών του ΝΑΤΟ κοντά. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε σχεδόν 3.000 στρατιώτες των ΗΠΑ να αναπτυχθούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία για την καλύτερη προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Στρατηγός των ΗΠΑ έφτασε στην Πολωνία το Σάββατο και ο μεγαλύτερος όγκος των νέων δυνάμεων αναμενόταν τη Δευτέρα. Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει 350 στρατιώτες στη Λιθουανία για να ενισχύσει ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ εκεί.

Ισχυρός διοικητής αυτονομιστών που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία προέτρεψε τη Μόσχα να στείλει 30.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των ανταρτών που πολεμούν στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ και να λειτουργήσουν νέα οπλικά συστήματα που ελπίζει ότι θα προμηθεύσει η Ρωσία.

Σφαίρες επιρροής 

 

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ρωσικές ανησυχίες για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ ήταν «θεμελιωδώς αβάσιμες, καθώς το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία στην καρδιά του». Ανέφερε ότι η Βρετανία ήθελε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να της παράσχει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Η Ρωσία, ωστόσο, βλέπει την προσθήκη 14 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες ως καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της και απειλή για την ασφάλειά της.

Στήριξη Βερολίνου στο Κίεβο

 

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ από την πλευρά της, υποσχέθηκε υποστήριξη προς την Ουκρανία τη Δευτέρα καθώς κατευθυνόταν στο Κίεβο για το δεύτερο ταξίδι της μέσα σε τρεις εβδομάδες. 

Η Γερμανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα στείλει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία - προσφορά που χλεύασε ο δήμαρχος του Κιέβου ως «αστείο», καθώς η Ουκρανία αναζητά όπλα για να αμυνθεί.

Η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων για ιστορικούς λόγους που προκύπτουν από τον ρόλο της στους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα, αλλά ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα έθιγε ξανά το θέμα στην Μπέρμποκ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά από 16 χρόνια ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ, πρόκειται να συναντήσει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και να επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος, έχει κατηγορηθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για «ανεπαρκή ηγετικά χαρακτηριστικά» εν μέσω κρίσης. Πριν τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο Σολτς διαμήνυσε πως η Ρωσία θα πλήρωνε πολύ υψηλό τίμημα αν εισέβαλε στην Ουκρανία.

Μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

 

Την ίδια ώρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε τη Δευτέρα πως το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη παρουσία στον Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της ενεργειακής κρίσης από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι πληροφορίες που δόθηκαν σε μέλη του Κογκρέσου και ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι η Ρωσία θα είναι σύντομα επιχειρησιακά έτοιμη να διεισδύσει στην Ουκρανία.

Η εισβολή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και 50.000 απώλειες αμάχων και σε δύο ημέρες να απομακρύνει την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας και να ξεκινήσει ανθρωπιστική κρίση που θα επηρεάσει ή θα δημιουργήσει πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και γενικό χάος, γράφει η Washington Post.