Του Γιάννη Μαντζίκου
Η αυριανή κρίσιμη σύνοδος κορυφής των 27, διεξάγεται με έντονο τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων για τις παλινωδίες των Βρετανών, γεγονός που ενδέχεται να μην οδηγήσει σε αποφάσεις.
Η 29η Μαρτίου 2019 είναι η μέρα όπου "κανονικά" η Βρετανία Θα εξέρχονταν από την ΕΕ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Όμως, όπως σημείωνε σχετικό επεξηγηματικό γράφημα της εφημερίδας Guardian με τα επόμενα βήματα "δέκα μέρες πριν την έξοδο, δεν υπάρχει συμφωνημένο σχέδιο, δεν υπάρχει συμφωνημένη περίοδος παράτασης και η Μέι δεν μπορεί να κάνει νέα ψηφοφορία".
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όπου θα ζητά παράτασης της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Το βερτιγκο που επικρατεί στη Ντάουνινγκ Στρητ έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και κυρίως το Παρίσι το οποίο απειλεί με βέτο. Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ούτε στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο κορυφής των «27», η οποία διεξάγεται μόλις 8 ημέρες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεντέρς, ίσως απαιτηθεί και μια νέα, έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου πριν το τέλος του μήνα, αναλόγως φυσικά των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο Λονδίνο και με δεδομένη την πρόθεση όλων των εταίρων (και της βρετανικής κυβέρνησης) να αποφύγουν ένα «άτακτο» Brexit.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έθεσε τρία ερωτήματα κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την παράταση, απηχώντας τις θέσεις των περισσότερων εταίρων. Πρώτον, εάν «αυτή αυξάνει τις πιθανότητες έγκρισης της (υπάρχουσας) συμφωνίας». Δεύτερον, κατά πόσο «το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί περισσότερο χρόνο για να αλλάξει το σχέδιό του». Και τρίτον, «πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι στο τέλος της πιθανής παράτασης δεν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με σήμερα». «Η παράταση θα παρέτεινε την αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα έχει κόστος. Και η ΕΕ δεν θα πρέπει να παρατείνει εάν δεν έχει καλό λόγο για να το κάνει», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι πρέπει να είναι είτε μικρής είτε μεγάλης διάρκειας και όχι και τα δύο ταυτόχρονα.
Σημειώνεται ότι η προχθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της βρετανικής βουλής Τζον Μπερκοου θόλωσε τα νερά και προκάλεσε τον εκνευρισμό της Μέι, αφού απέκλεισε τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας για την ίδια συμφωνία. Στο μεταξύ η Μέι μηχανεύεται τρόπους για να παρακάμψει το απαγορευτικό του προέδρου της Βουλής, όμως το δίλημμα παραμένει και μάλιστα όπως το έθεσε η ίδια πρώτα: Μια μικρή παράταση προϋποθέτει ότι θα εγκριθεί η συμφωνία της και θα χρησιμεύσει για να υιοθετηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, ενώ μια μακρόχρονη παράταση θα οδηγήσει σε αναθεώρηση όλης της στρατηγικής, ενδεχομένως και του ίδιου του Brexit, μέσω εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.
Τέλος, όπως δείχνουν τα πράγματα η Μέι μοιάζει αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες. Αυτός είναι ο λόγος των εντατικών διαβουλεύσεων που έχει με τους «αντάρτες» του κόμματός της (και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον) και τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους της από το DUP: Να τους πείσει ή να τους εκβιάσει να αλλάξουν στάση και να την στηρίξουν σε μια τρίτη ψηφοφορία – η οποία μπορεί να καταστεί εφικτή με διάφορους τρόπους, παρά την αρχική άρνηση του Τζον Μπέρκοου και να διεξαχθεί ως την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.