Η Γαλλία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου αγωγό που είχε θέσει εκτός λειτουργίας σε περιοχή στην κοιλάδα του Μοζέλα, ο οποίος είχε αρχικά κατασκευαστεί για ροές από την Ανατολή προς τη Δύση.
Πλέον, θα επαναλειτουργήσει για να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενεργειακής συμφωνίας που παρουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χθες Δευτέρα. Για σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές κάνουν λόγο στο Βερολίνο.
Η Γαλλία θα παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ποσότητα μικρή σε σχέση με τις συνολικές γερμανικές ανάγκες, ανέφεραν αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας, ενώ η Γερμανία θα παράσχει στη Γαλλία ηλεκτρισμό εφόσον περιοριστούν οι προμήθειες του Παρισιού στα μέσα του χειμώνα.
Τεχνικές βλάβες στους αντιδραστήρες
Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις να στηρίξει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, με τον κρατικό γίγαντα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας EDF να παλεύει με αριθμό ρεκόρ διακοπών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι τεχνικές βλάβες επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απότομη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να ανησυχεί για χειμερινές ελλείψεις.
«Σημαντικό το μήνυμα αλληλοϋποστήριξης»
Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν μιλήσει για την ανάγκη ενιαίου μετώπου ενάντια στις επιπτώσεις από τις ενέργειες της Ρωσίας. «Ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κατάστασης με το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία. Επομένως, το μήνυμα "Γερμανία και Γαλλία αλληλοϋποστηρίζονται" είναι σημαντικό», δήλωσε στο Reuters γερμανική κυβερνητική πηγή.
«Δεν περιμένουμε ότι η Γαλλία θα λύσει τα προβλήματά μας ως προς τις προμήθειες του φυσικού αερίου. Αλλά κάθε πιθανή παράδοση φυσικού αερίου είναι σημάδι στις αγορές ότι θα τραβήξουμε τον χειμώνα», πρόσθεσε.
Η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Γαλλία να παραδώσει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου από τα αποθέματά της κατά τη διάρκεια του χειμώνα - που ισοδυναμεί περίπου με το 2% των αναγκών σε φυσικό αέριο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το φυσικό αέριο έρεε συνήθως από την ανατολή προς τη δύση σε όλη την ήπειρο. Η Γαλλία παραδίδει ήδη ποσότητες αερίου στη Γερμανία, συνήθως μέσω Βελγίου ή Ελβετίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Σολτς
Οι ροές από τη Δύση προς την Ανατολή μέσω της διασύνδεσης του Μοζέλα θα είναι η πρώτη, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας. «Η Γερμανία χρειάζεται το αέριό μας και χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Γάλλοι και Γερμανοί τεχνοκράτες εργάζονταν για να ξεπεράσουν μικρά τεχνικά ζητήματα και κανονιστικά ζητήματα, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας.