Ο στόχος της συγκράτησης της μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου απομακρύνεται , λένε οι ειδικοί σε θέματα κλίματος, καθώς τα κράτη δεν έχουν θέσει πιο φιλόδοξους στόχους παρά γεγονός ότι αυξάνονται οι μήνες καύσωνα-ρεκόρ σε ξηρά και θάλασσα.
Καθώς οι απεσταλμένοι συγκεντρώθηκαν στη Βόννη στις αρχές Ιουνίου για να προετοιμαστούν για τις φετινές ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα τον Νοέμβριο, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα ήταν περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για αρκετές ημέρες, δήλωσε η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).
Αν και οι μέσες θερμοκρασίες είχαν υπερβεί προσωρινά το όριο του 1,5C και στο παρελθόν, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν αυτό στο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου που αρχίζει την 1η Ιουνίου. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας έσπασαν επίσης τα ρεκόρ του Απριλίου και του Μαΐου.
«Μας τελείωσε ο χρόνος γιατί η αλλαγή στάσης χρειάζεται χρόνο», δήλωσε η Σάρα Πέρκινγς Κιρκπάτρικ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας.
Καθώς οι απεσταλμένοι για το κλίμα από τους δύο μεγαλύτερους εκπέμποντες αερίων του θερμοκηπίου ετοιμάζονται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, οι θερμοκρασίες έσπασαν τα ρεκόρ Ιουνίου στην κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο και ακραίοι καύσωνες έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τμήματα της Βόρειας Αμερικής ήταν περίπου 10C πάνω από τον εποχικό μέσο όρο αυτόν τον μήνα, και ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές κάλυψε τον Καναδά και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με επικίνδυνη ομίχλη, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζονται στο ρεκόρ των 160 εκατομμυρίων μετρικών τόνων.
Στην Ινδία, μια από τις πιο ευάλωτες κλιματικά περιοχές, οι θάνατοι αναφέρθηκε ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών, ενώ ακραία ζέστη καταγράφηκε στην Ισπανία, το Ιράν και το Βιετνάμ, εγείροντας φόβους ότι το περσινό θανατηφόρο καλοκαίρι θα μπορούσε να γίνει ρουτίνα.
Οι χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας εντός του 1,5C, αλλά τώρα υπάρχει 66% πιθανότητα ο ετήσιος μέσος όρος να υπερβεί το όριο του 1,5C για τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος έως 2027, προέβλεψε τον Μάιο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Νεκρά ψάρια, λιγότερος άνεμος και βροχή
Οι υψηλές θερμοκρασίες της ξηράς συνοδεύτηκαν από εκείνες της θάλασσας, με την αύξηση της θερμοκρασίας να εντείνεται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλά και άλλους παράγοντες.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασε τους 21 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Μαρτίου και παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποίησε ότι οι θαλάσσιες θερμοκρασίες του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού θα μπορούσαν να είναι 3C θερμότερες από τις κανονικές μέχρι τον Οκτώβριο.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ο κύριος παράγοντας, δήλωσε ο Πιρς Φόρστερ, καθηγητής κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, αλλά το Ελ Νίνιο, η μείωση της σκόνης της Σαχάρας που φυσά πάνω από τον ωκεανό και η χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ευθύνονται επίσης.
«Συνολικά, λοιπόν, οι ωκεανοί πλήττονται από ένα τετραπλό χτύπημα», είπε. «Είναι ένα σημάδι των πραγμάτων που έρχονται».
Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται στις παραλίες του Τέξας και η υπερπληθώρα φυκιών που προκαλούνται από τη θερμότητα κατηγορούνται επίσης για τη θανάτωση θαλάσσιων λιονταριών και δελφινιών στην Καλιφόρνια.
Οι θερμότερες θάλασσες θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν λιγότερο άνεμο και βροχή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε ακόμη περισσότερη ζέστη, δήλωσε η Αναλίσα Μπράκο, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Αν και οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας οφείλονται σε έναν "τέλειο συνδυασμό" συνθηκών, οι οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν, δήλωσε η ίδια.
«Ο ωκεανός θα έχει μια πολύ αργή αντίδραση, καθώς συσσωρεύει (θερμότητα) αργά αλλά και τη διατηρεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».