Σβ. Αλεξίεβιτς: «Η Λευκορωσία χρειάζεται τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου, ίσως και της Ρωσίας»

Σβ. Αλεξίεβιτς: «Η Λευκορωσία χρειάζεται τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου, ίσως και της Ρωσίας»

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας από τη Λευκορωσία Σβετλάνα Αλεξίεβιτς απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη Ρωσία να πείσει τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να διαπραγματευτεί, την ώρα που έφτασε για ανάκριση από τις αρχές σχετικά με τη συμμετοχή της στην ίδρυση αντικυβερνητικής οργάνωσης.

«Τώρα ο Λουκασένκο μιλάει μόνο στον Πούτιν. Πρέπει να μιλήσει στον λαό», δήλωσε η Αλεξίεβιτς, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 2015, έξω από τα γραφεία της ερευνητικής επιτροπής, όπου προσήλθε για ανάκριση.

«Ίσως ο υπόλοιπος κόσμος να μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε να διαπραγματευτεί με κάποιον ο Λουκασένκο», είπε. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου, και ίσως και της Ρωσίας».

Η Αλεξίεβιτς είναι ένα από τα δεκάδες δημόσια πρόσωπα που ίδρυσαν το Συμβούλιο Συντονισμού της αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να διαπραγματευτούν μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας, έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως προϊόν νοθείας.

Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε την ίδρυση της οργάνωσης παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας και δύο από τους ηγέτες της φυλακίστηκαν την Τρίτη.

Βγαίνοντας από τα γραφεία της ανακριτικής επιτροπής η Αλεξίεβιτς δήλωσε ότι επικαλέστηκε το δικαίωμά της να μην καταθέσει εναντίον του εαυτού της και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο παραμένουμε ενωμένοι, τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε, και τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχουμε να αναγκάσουμε τις αρχές να μας μιλήσουν».

Ο Λουκασένκο βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της 26χρονης ηγεμονίας του στη χώρα, έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές που τον ανακήρυξαν νικητή με ποσοστό 80%, αποτέλεσμα που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Ο ίδιος αρνείται τη νοθεία και ισχυρίζεται ότι οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από το εξωτερικό, ενώ κάλεσε την αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Η Λευκορωσία διατηρεί πολιτιστικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τους στενότερους από κάθε άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η Μόσχα έχει δηλώσει τη στήριξή της στον Λουκασένκο, είναι όμως άγνωστο αν θα συνεχίσει να τον στηρίζει όσο αποδυναμώνεται η εξουσία του.