Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι ερευνά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα με στόχο την δίωξη των ενόχων και υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μπαντάρ Αλ Αϊμπάν, ο πρόεδρος της επίσημης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, είπε σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την επιθεώρηση από τα Ηνωμένα Έθνη των επιδόσεων του Ριάντ στον τομέα αυτόν την τελευταία πενταετία, ότι ο βασιλιάς Σαλμάν έχει δώσει εντολή στον γενικό εισαγγελέα να "ερευνήσει την υπόθεση, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη".
Ο Αλ Αϊμπάν δέχτηκε τις εκκλήσεις από τους μόνιμους αντιπροσώπους άλλων χωρών για μια αξιόπιστη έρευνα για τον φόνο του Κασόγκι και για την προστασία των επικριτών της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του, η οποία δεν είχε διανεμηθεί στους μόνιμους αντιπροσώπους εκ των προτέρων, ο Αϊμάν δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες που αφορούν το πού βρίσκονται οι 18 σαουδάραβες υπήκοοι που κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση.
Αντιπρόσωποι από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιταλία συντάχθηκαν μαζί με άλλους αντιπροσώπους και έκαναν έκκληση για αξιόπιστη και ενδελεχή έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Φρανσουά Ριβασό ζήτησε από το Ριάντ "να σταματήσει άμεσα την φυλάκιση και τις αυθαίρετες συλλήψεις" δημοσιογράφων και ακτιβιστών και να εγγυηθεί την ελευθερία της θρησκείας.
Ο Αϊμπάν επισήμανε ότι το βασίλειο πασχίζει διαρκώς για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση και ποινικοποίηση της αξιόποινης συμπεριφοράς που θα μπορούσε να υπονομεύσει, να απειλήσει ή να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα -- κυρίως τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την διαφθορά-- και απεικονίζει την αντίφαση μεταξύ αυτών των ενεργειών και των αξιών της ισλαμικής σαρία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ