Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» ότι ανέχονται τα «καπρίτσια» του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την αψιμαχία στο στενά του Κέρτς «προβοκάτσια».
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη έπειτα από μια συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγνάσιο Κασίς, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων υπηκόων.
«Πιστεύω πως αντανακλούν την τάση της Ουάσινγκτον να είναι επιεικής ως προς όλες τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και να το υποκινεί σε προβοκατόρικες ενέργειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
«Αυτό είναι λυπηρό και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε πρόσφατα για το θέμα αυτό: υπάρχουν πολλά γεγονότα που δείχνουν πως η Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να ανεχθούν το κάθε καπρίτσιο του καθεστώτος του Κιέβου», πρόσθεσε.
Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα επιδεινώθηκαν απότομα την Κυριακή όταν η Ρωσία κατέλαβε τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού –δύο κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό στα οποία επέβαιναν συνολικά περίπου 20 ναύτες– αφού πρώτα άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Το περιστατικό σημειώθηκε όταν τα πλοία επιχείρησαν να εισέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα στο στενό του Κερτς που χωρίζει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα, από τη Ρωσία και επιτρέπει την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα.
Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικά πλοία προσέκρουσαν αρχικά στο ουκρανικό ρυμουλκό και εμπόδισαν την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα, στην οποία εκβάλλει η ανατολική Ουκρανία, θέατρο ενός πολέμου ανάμεσα στο Κίεβο και στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Μόσχα δηλώνει πως τα πλοία αυτά εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
Ο Λαβρόφ είπε πως «τα πλοία που περνούν από το στενό αυτό πρέπει να εξασφαλίσουν μια βοήθεια ναυσιπλοΐας από τη Ρωσία». «Το να λέμε πως οι Ουκρανοί δεν ήξεραν πώς να περάσουν από το στενό του Κερτς, είναι το λιγότερο ανακριβές», προσέθεσε, λέγοντας πως τα ουκρανικά πλοία είχαν χρησιμοποιήσει το στενό τον Σεπτέμβριο χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.
«Οι συνοριοφύλακες και οι Ρώσοι ερευνητές ανέκριναν τους δύο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας που βρίσκονταν πάνω στα πλοία και οι οποίοι διηύθυναν όλη αυτή την προβοκάτσια και βρέθηκαν και άλλα έγγραφα (…) που μαρτυρούν πως τα πλοία αυτά είχαν διαταγή να μην ενημερώσουν τις λιμενικές αρχές του Κερτς για τη διέλευσή τους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ