Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κατηγορίες της Ολλανδίας κατά της Ρωσίας σύμφωνα με τις οποίες ρώσοι χάκερς επιχείρησαν επίθεση κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε ότι «η δυτική κατασκοπομανία ανεβάζει στροφές».
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής των ολλανδικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του ΟΑΧΟ (OPCW). Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, οι τέσσερις Ρώσοι είχαν διπλωματικά διαβατήρια.
«Διαβολικό μείγμα κολόνιας» οι κατηγορίες της Βρετανίας
Όσο αφορά στις κατηγορίες της Βρετανίας ότι Ρώσοι κατάσκοποι της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού GRU βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, η Μόσχα τις χαρακτήρισε «διαβολικό μείγμα κολόνιας» υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες και αποτελούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει σκοπό να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την δική του απάντηση, μέσω της εκπρόσωπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε την Ρωσία «κράτος παρία».
Η Ζαχάροβα είπε ότι οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας «χωρίς καμία ανάλυση».
«Χωρίς καμία ανάλυση, τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ' ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα» (υπονοώντας το φιαλίδιο στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάσθηκε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια) «και την GRU (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού - σ.σ.) και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA. Πρόκειται για ένα διαβολικό κοκτέιλ κολόνιας», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Ρωσίας. «Η πλούσια φαντασία των συναδέλφων μας από την Βρετανία πράγματι δεν έχει όρια. Ποιος τα επινόησε όλα αυτά; Θα ήθελα να το δω. Είναι απλά (παραμυθάδες) Άντερσεν.»
Η ίδια αναφερόμενη στον όρο highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στην "υπόθεση Σκριπάλ" είπε ότι οι Βρετανοί ιστορικοί και ειδήμονες στον τομέα του δικαίου, στο μέλλον θα τον ανακαλούν με ντροπή
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με τρόπο φανατικό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις. Είμαι πεπεισμένη ότι τον περίφημο όρο highly likely θα ενθυμούνται μελλοντικά με ντροπή οι Βρετανοί ιστορικοί και φυσικά οι ειδήμονες στο δίκαιο και οι νομικοί», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες κατά της Μόσχας στο ζήτημα αυτό είναι αβάσιμες και συνιστούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ