Υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη «δίκαιη ανάπτυξη της ανθρωπότητας» ορίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο επικαιροποιημένο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο και προβλέπει τη λήψη «συμμετρικών και ασύμμετρων μέτρων σε απάντηση μη φιλικών ενεργειών» εις βάρος της χώρας.
Η Μόσχα εκλαμβάνει την Ουάσινγκτον ως την «κύρια πηγή κινδύνων για τη δική της και διεθνή ασφάλεια, την ειρήνη και τη δίκαιη ανάπτυξη της ανθρωπότητας στο σύνολό της», αναφέρεται στο έγγραφο που υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατόπιν διαδικτυακής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.
Παρουσιάζοντας το νέο δόγμα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε πως η Ρωσία αντιμετωπίζει «υπαρξιακές απειλές» για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από «μη φιλικά κράτη», για να συμπληρώσει ότι η επικαιροποιημένη Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας προβλέπει τη δυνατότητα «συμμετρικών και ασύμμετρων μέτρων ως απάντηση».
Κατά τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το «αντιρωσικό αίσθημα», και η Δύση «επιδιώκει να αποδυναμώσει τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο».
Το έγγραφο 42 σελίδων περιγράφει τους κύριους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους της και η εξάλειψη της κυριαρχίας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η Ρωσική Ομοσπονδία «αναγγέλλει» ότι πρόκειται να εστιάσει στην εμβάθυνση των σχέσεών της με την Κίνα και την Ινδία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ουδεμία ρητή αναφορά γίνεται στην Ουκρανία, παρόλο που η απρόκλητη εισβολή στο έδαφός της συνεχίζεται και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει έχει αρχίσει να προετοιμάζει τους Ρώσους για έναν πόλεμο διαρκείας -«ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τη δική του ορολογία. Επισημαίνεται, ωστόσο, στο έγγραφο πως η Μόσχα «εντείνει τη διαδικασία καταγραφής, εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, των κρατικών συνόρων της και της δικαιοδοσίας στα εδάφη που ελέγχει».
Η Ρωσία «βλέπει» κινδύνους «επιδείνωσης συγκρούσεων, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες χώρες, καθώς και κλιμάκωσής τους σε περιφερειακό ή παγκόσμιο πόλεμο», αναφέροντας ότι «ο παράγοντας της ισχύος καθορίζει ολοένα και περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των χωρών».
Υπογράφοντας το διάταγμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «αναταράξεις» στην παγκόσμια σκηνή που αναγκάζουν τη Ρωσική Ομοσπονδία «να προσαρμόσει το στρατηγικό σχεδιασμό της». Από πλευράς του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επικαλέστηκε για τα περί απάντησης με συμμετρικά ή ασύμμετρα μέτρα την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται έναντι της Ρωσίας από τους αντιπάλους της στη Δύση, τους οποίους και κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εις βάρος της.
«Αναγνωρίζονται οι υπαρξιακής φύσης απειλές για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας μας, που προκύπτουν από τις ενέργειες μη φιλικών κρατών. Ως κύριος εμπνευστής και φορέας της αντιρωσικής γραμμής κατονομάζονται ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και η συνολική πολιτική της Δύσης, που στοχεύει στη γενική αποδυνάμωση της Ρωσίας, γεγονός που συνιστά νέο τύπου υβριδικό πόλεμο», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ.
Το όλο αφήγημα της Ρωσίας για την απρόκλητη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας έγκειται στο ότι αντιμετώπισε «υπαρξιακή απειλή». Το αμυντικό δόγμα της χώρας υπαγορεύει ότι μπορεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων εφόσον απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που έχει «υπενθυμίσει» κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ συντηρώντας τον πυρηνικό εκβιασμό.
Πάντως, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η Μόσχα επιδιώκει την «ειρηνική συνύπαρξη» και «ισορροπία συμφερόντων» με την Ουάσινγκτον. Η Ρωσία καλείται να διατηρήσει «στρατηγική σταθερότητα» με τις Ηνωμένες Πολιτείες -αναφορά που παραπέμπει στις πυρηνικές δυνατότητες των δύο χωρών- παρά το γεγονός ότι έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με το πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το έγγραφο «ισορροπημένο» και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς «να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επέκταση των σχέσεων με εποικοδομητικούς εταίρους και στη δημιουργία συνθηκών για τα μη φιλικά κράτη να εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους έναντι της χώρας».
Διαβάστε επίσης:
Μπάιντεν: H Ρωσία να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο της WSJ
Ρωσία: Αρνείται ότι έχει απαγάγει παιδιά από την Ουκρανία
Ουκρανία: Αποκλείει κάθε εκεχειρία αν οι ρωσικές δυνάμεις παραμείνουν στα κατεχόμενα εδάφη