Ρωσικές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν καταγγελίες στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ζητήσουν την κατάργηση νόμου που απαγορεύει στους πολίτες να μιλούν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η OVD-Info, μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες, δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος είναι να καταργηθεί άρθρο, το οποίο απαγορεύει «δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στη δυσφήμιση της χρήσης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Αυτό το άρθρο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου, καθώς απαγορεύει την κριτική του κράτους, κάτι που είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε στο Reuters η Βιολέτα Φίτσνερ, δικηγόρος της OVD-Info.
Οι πιθανότητες να καταργηθεί ο νόμος περί λογοκρισίας - μέρος ενός πακέτου μέτρων που ψηφίστηκε οκτώ ημέρες μετά την εισβολή πριν από ένα και πλέον χρόνο - είναι ελάχιστες. Αλλά αν οι καταγγελίες απορριφθούν, δήλωσε η Φίτσνερ, θα σηματοδοτήσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα δεν έχουν πλέον σημασία στη Ρωσία.
Βασικές ελευθερίες
Οι ομάδες δικαιωμάτων - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης η απαγορευμένη οργάνωση Memorial και η ομάδα υποστήριξης κρατουμένων Russia Behind Bars - θέλουν το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί ότι η απαγόρευση της διαφωνίας κατά του πολέμου παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες της συνείδησης, της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.
Ο Φίτσνερ δήλωσε ότι έχουν υποβάλει 10 καταγγελίες από το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να καταθέσουν άλλες 10. Οι αρχές έχουν δρομολογήσει μέχρι στιγμής 6.561 υποθέσεις βάσει του άρθρου 20.3.3, σύμφωνα με το OVD-Info, μεταξύ άλλων εναντίον ανθρώπων που διοργάνωσαν μεμονωμένες διαδηλώσεις κατά του πολέμου, ανάρτησαν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο ή φορούσαν αντιπολεμικά σύμβολα στα ρούχα τους.
Όσοι καταδικάζονται βάσει του νόμου περί λογοκρισίας λαμβάνουν πρόστιμα. Εάν επαναλάβουν το αδίκημα της «δυσφήμισης των ενόπλων δυνάμεων» εντός ενός έτους, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, ενώ η διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό τιμωρείται με ποινή έως και 15 ετών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές έχουν ανεβάσει την καταστολή των διαφωνούντων σε νέο επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών για προδοσία και διασπορά ψευδών πληροφοριών για τον στρατό, ποινή τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη που είχε επιβληθεί στο παρελθόν για ομιλία κατά του πολέμου.