Ο αποδεκατισμένος τομέας πληροφορικής της Ρωσίας κινδυνεύει να χάσει περισσότερους εργαζόμενους το νέο έτος λόγω της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας για την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν πίσω μερικούς από τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να μην είναι βρίσκονται στην εχθρική Δύση.
Έχοντας σχετικά «ευκίνητες» θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής είχαν εξέχουσα θέση μεταξύ των πολλών Ρώσων που έφυγαν αφού η Μόσχα έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και των εκατοντάδων χιλιάδων που ακολούθησαν όταν άρχισε η στρατιωτική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 ειδικοί πληροφορικής εργάζονται σήμερα για ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό.
Τώρα, συζητείται νομοθεσία για τις αρχές του επόμενου έτους που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εξ αποστάσεως εργασία για ορισμένα επαγγέλματα.
Βουλευτές που φοβούνται ότι περισσότεροι Ρώσοι επαγγελματίες της πληροφορικής θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται σε χώρες του ΝΑΤΟ και να μοιράζονται ακούσια ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας, έχουν προτείνει την απαγόρευση σε ορισμένους ειδικούς της πληροφορικής να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Αλλά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι μια συνολική απαγόρευση θα μπορούσε να καταστήσει τις ρωσικές εταιρείες πληροφορικής λιγότερο αποτελεσματικές, άρα και λιγότερο ανταγωνιστικές: "Στο τέλος, όποιος μπορεί να προσελκύσει το πιο ταλαντούχο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το εξωτερικό, θα κερδίσει", είχε σχολιάσει.
«Διαπραγμάτευση με τρομοκράτες»
Ενώ πολλοί απογοητευμένοι νέοι Ρώσοι έχουν πάει σε χώρες όπως η Λετονία, τη Γεωργία ή την Αρμενία όπου η ρωσική γλώσσα ομιλείται ευρέως, αρκετοί έχουν κάνει ένα μεγαλύτερο άλμα επιλέγοντας την Αργεντινή.
Ο ειδικός πληροφορικής Ρόμαν Τούλνοφ, 36 ετών, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία σε καμία περίπτωση.
"Ήθελα να φύγω εδώ και αρκετό καιρό. Στις 24 Φεβρουαρίου, όλα έγιναν ξεκάθαρα. Κατάλαβα ότι δεν υπήρχε πια ζωή στη Ρωσία", είπε, αποδίδοντας ιδιαίτερα στην κινητοποίηση την ευκαιρία να εργαστεί τόσο μακριά και να διατηρήσει τη δουλειά του.
"Πριν από την κινητοποίηση, κανείς δεν σκεφτόταν να δώσει το πράσινο φως στους ανθρώπους να μετακινηθούν σε ποιος ξέρει πού".
Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο ισχυρός πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου έχει δηλώσει ότι θέλει να δει υψηλότερη φορολογία για τους εργαζόμενους που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.
Η σχεδιάστρια προϊόντων Γιούλια, 26 ετών, εκτίμησε ότι το ένα τέταρτο της ομάδας της θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να επιστρέψει στη Ρωσία υπό πίεση.
"Μια τέτοια επιλογή χωρίς εναλλακτική μοιάζει λίγο με διαπραγμάτευση με τρομοκράτες: "Γυρίστε πίσω ή θα κάνουμε τη δουλειά σας αδύνατη, και για την εταιρεία σας και για τους υπαλλήλους σας"", δήλωσε η ίδια.
Ορισμένοι εκπατρισμένοι Ρώσοι μπορεί επίσης να αποτρέπονται από την καταβολή φόρου συνολικά. Ο προσωπικός φόρος εισοδήματος 13% αφαιρείται αυτόματα από τους εργαζόμενους που είναι κάτοικοι, αλλά όσοι εργάζονται για ρωσικές εταιρείες από το εξωτερικό έχουν ελευθέρας.
Ο επαγγελματίας παίκτης διαδικτυακού πόκερ, Σάσα, 37 ετών, που ζει επίσης στην Αργεντινή, δήλωσε ότι έχει πλέον σταματήσει να πληρώνει ρωσικούς φόρους.
"Όταν πληρώνεις φόρους υποστηρίζεις το κράτος και τη στρατιωτική του επέκταση", είπε. "Δεν πληρώνω και δεν σκοπεύω να το κάνω", καταλήγει.