Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι θα λάβει υπόψιν στον στρατιωτικό της σχεδιασμό τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών βομβών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των εκσυγχρονισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ B61 στις βάσεις του ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
Η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 λειτουργικά τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Το Politico ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν σε μια κλειστή συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης του B61, του B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν στις ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η Ρωσία «δεν μπορεί να αγνοήσει τα σχέδια εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων»
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, αυτές τις βόμβες που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
(Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 περνούν κατά τη διάρκεια της παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα)
Η βόμβα B61-12 μήκους 12 ποδιών φέρει πυρηνική κεφαλή χαμηλότερης απόδοσης από πολλές προηγούμενες εκδόσεις, αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να διεισδύσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων
Η διαχείριση του «Προγράμματος Επέκτασης Ζωής B61-12» όπως ονομάζεται, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας και σκοπεύει να αντικαταστήσει πολλές προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 βομβών που είναι αποθηκευμένες σε αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Τουρκία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλαδή μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «όπλα πεδίου μάχης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκρούσκο.
ΠΗΓΗ: REUTERS