«Ανεπιθύμητο» κρίθηκε σήμερα από τη ρωσική δικαιοσύνη το ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Dojd, ανοίγοντας τον δρόμο για άσκηση ποινικής δίωξης στους δημοσιογράφους του, αλλά ακόμη και στους συνδρομητές και τους δωρητές του, σε ένα ακόμη επεισόδιο της καταστολής των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.
Το Dojd (σημαίνει «Βροχή» στα ρωσικά) ιδρύθηκε το 2010 και ήταν το κυριότερο αντιπολιτευόμενο κανάλι στη Ρωσία. Από το 2014, λόγω της ανεξάρτητης φωνής του και των ρεπορτάζ που μετέδιδε, περιθωριοποιήθηκε στις πλατφόρμες της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Το σήμα του μπλοκαρίστηκε την 1η Μαρτίου 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασαν οι δημοσιογράφοι του. Έτσι, εγκαταστάθηκε στη Λετονία όπου όμως τον περασμένο Δεκέμβριο η τοπική ρυθμιστική αρχή το μπλόκαρε με τη σειρά της, με την κατηγορία ότι στήριζε τη Μόσχα. Η απόφαση αυτή κρίθηκε «άδικη και παράλογη» από το Dojd, το οποίο πλέον μεταδίδει το συνδρομητικό πρόγραμμά του από την Ολλανδία.
Σήμερα, η ρωσική εισαγγελία δικαιολόγησε την απόφαση να απαγορευτεί η αναμετάδοση του καναλιού λόγω «της συστηματικής παραβίασης των νόμων» και του γεγονότος ότι απασχολεί εργαζομένους που έχουν χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» στη Ρωσία. Το κανάλι «μετέδωσε υλικό εξτρεμιστικών οργανώσεων», όπως του Ταμείου Κατά της Διαφθοράς (FBK), της οργάνωσης του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι που έκλεισε το 2021 ως «εξτρεμιστική».
Μετά τη σημερινή απόφαση, απειλούνται με δίωξη οι συνδρομητές και οι Ρώσοι χορηγοί του καναλιού. «Η ασφάλεια των τηλεθεατών μας είναι το σημαντικότερο πράγμα για εμάς» ανέφερε το Dojd σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram. Για τον λόγο αυτό, σταματά τις συνδρομές για τους Ρώσους πολίτες και δεν θα δέχεται πλέον χορηγίες από αυτούς επειδή «αν ζείτε στη Ρωσία, είναι επικίνδυνο».
Στη Ρωσία, η συμμετοχή στη δραστηριότητα μέσου ενημέρωσης που έχει κριθεί «ανεπιθύμητο» τιμωρείται με φυλάκιση έως 4 ετών για τους δημοσιογράφους και έως 6 ετών για τους διοργανωτές. Πολλά ανεξάρτητα ρωσικά μέσα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να φύγουν από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την υιοθέτηση νόμων που απαγορεύουν κάθε κριτική. Στα τέλη Ιανουαρίου «ανεπιθύμητος» κρίθηκε και ο ανεξάρτητος ιστότοπος Meduza.