Οι Ρώσοι νομοθέτες ψήφισαν την Τρίτη για την καθιέρωση ποινών ισόβιας κάθειρξης για όσους καταδικάζονται για προδοσία, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία για την εντατικοποίηση της παραδειγματικής τιμωρίας των διαφωνούντων και των θεωρούμενων προδοτών.
Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ψήφισε επίσης την αύξηση των ανώτατων ποινών για μια σειρά από αδικήματα τρομοκρατίας και δολιοφθοράς και εισήγαγε έναν νέο νόμο που τιμωρεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών όσους βοηθούν στην εκτέλεση των νομικών αποφάσεων διεθνών οργανισμών που δεν περιλαμβάνουν τη Ρωσία.
Η κίνηση αυτή ήταν μια άμεση απάντηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα σε σχέση με την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Οι τροποποιήσεις - οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από την Άνω Βουλή της Ρωσίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, προτού υπογραφούν σε νόμο από τον Πούτιν - έρχονται καθώς ομάδες για την προάσπιση των δικαιωμάτων λένε ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν μια εκστρατεία για την καταστολή των λίγων φωνών της αντιπολίτευσης που παραμένουν στη χώρα. Η προηγούμενη μέγιστη ποινή για προδοσία ήταν 20 χρόνια.
Τη Δευτέρα, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα σε 25 χρόνια φυλάκισης για προδοσία και άλλες κατηγορίες, την αυστηρότερη ποινή που επιβλήθηκε σε επικριτή του Κρεμλίνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δηλώσει ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τέτοιες υποθέσεις «για να ενσταλάξει τον φόβο στον ρωσικό λαό και να εξαλείψει κάθε ευκαιρία για την κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να αντιταχθεί στο Κρεμλίνο και τον πόλεμό του».
Η Ρωσία λέει ότι τέτοιοι νόμοι απαιτούνται για την προστασία της χώρας από τη διείσδυση της Ουκρανίας και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
«Οι τροποποιήσεις είναι απαραίτητες για την προστασία από τις άνευ προηγουμένου απειλές που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας από την Ουκρανία και τους δυτικούς χορηγούς της», δήλωσε ο νομοθέτης Βασίλι Πισκάρεφ όταν εισήχθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα.