Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν θα ηγηθούν των συνομιλιών για θέματα ασφαλείας που θα διεξαχθούν στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντάσεων γύρω από την Ουκρανία.
Πριν από αυτές τις συνομιλίες, στις οποίες η Ρωσία ελπίζει ότι θα διασφαλίσει νέες εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζό Μπάιντεν θα συζητήσουν σήμερα αργά το βράδυ για την Ουκρανία και άλλα θέματα.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνομιλία της 30ής Δεκεμβρίου προέρχεται από τον πρόεδρο Πούτιν.
«Ο σκοπός της συνομιλίας είναι πολύ κατανοητός, να συνεχιστεί η συζήτηση εκείνων των ζητημάτων που ήταν στην ημερήσια διάταξη της αρκετά πρόσφατης συνομιλίας που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης» μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρινίζοντας ότι «επιπλέον θα συζητηθούν μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις συνομιλίες που θα γίνουν στις 10-11-12 Ιανουαρίου».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι Πούτιν και Μπάιντεν έχουν να συζητήσουν «πολλά» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι οποιεσδήποτε συνομιλίες διεξάγονται μ' έναν μοναδικό σκοπό, να επιτευχθεί συμβιβασμός λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις αρχών ο ένας του άλλου».
Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο Μπάιντεν στον οποίο εύχεται καλή χρονιά, αναφέρει ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά και «να αποκαταστήσουν έναν αποτελεσματικό διάλογο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και θα λαμβάνει υπόψιν τα εθνικά συμφέροντα ο ένας του άλλου».
Η Ρωσία έχει θορυβήσει τις δυτικές χώρες συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και δηλώνει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο έδαφός της κατά το δοκούν.
Η Μόσχα, η οποία ανησυχεί όπως λέει από τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, έχει δηλώσει ότι θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σχετικά με την επέκτασή της προς ανατολάς και την ανάπτυξη οπλικών της συστημάτων σε γειτονικές με τη Ρωσία χώρες.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα επιδιώξουμε σταθερές νομικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας από την αμερικανική πλευρά, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί προς τα ανατολικά και ότι οπλικά συστήματα που απειλούν τη Ρωσία δεν θα αναπτυχθούν κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σήμερα.
Η Ρωσία πρόκειται να έχει συνομιλίες με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου, πριν από μια ευρύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετέχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη, στον οποίο συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνομιλίες της 13ης Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη.