Η Ρωσία σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις δυνάμεις αεράμυνάς της μετά την απόκτηση νέων εμπειριών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θα ενισχύσει, επίσης, την αεράμυνά της για να αντιμετωπίσει την ένταξη της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε διοικητής των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, οι μάχες έχουν εξελιχθεί σε έναν εξοντωτικό πόλεμο πυροβολικού με εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δοκιμάζοντας την αεράμυνα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Red Star, ο αντιστράτηγος Αντρέι Ντέμιν, αναπληρωτής αρχηγός των αεροδιαστημικών δυνάμεων, δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετώπισαν μια σειρά προκλήσεων απέναντι στα ουκρανικά πλήγματα.
Η Ρωσία, ανέφερε, είχε προσθέσει περισσότερους από 50 κινητούς σταθμούς ραντάρ και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Α-50 που περιπολούσαν 24 ώρες την ημέρα, ενώ οι πυραυλικές και αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις σε περιοχές δίπλα στην Ουκρανία είχαν ενισχυθεί.
Σε ουκρανικές περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, είχαν δημιουργηθεί μονάδες αεράμυνας για την υπεράσπιση βασικών εγκαταστάσεων, δήλωσε ο Ντέμιν, ενώ η Ρωσία είχε αυξήσει την παραγωγή του συστήματος RLK-MC για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι μεταρρυθμίσεις «είναι προγραμματισμένες και θα εφαρμοστούν», δήλωσε ο Ντέμιν στην εφημερίδα του υπουργείου Άμυνας. «Σκοπός των επερχόμενων αλλαγών είναι η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, με στόχο τη βελτίωση του συστήματος αεράμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο Ντέμιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει επίσης την άμυνά της μετά την ένταξη της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία, στο ΝΑΤΟ.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυνάμεις αεράμυνας επεξεργάζονται θέματα προστασίας των κρατικών συνόρων στα βορειοδυτικά της χώρας σύμφωνα με το αυξημένο επίπεδο απειλής», πρόσθεσε ο Ντέμιν.