Ρωσία: Ελπίδες για χάος στις ΗΠΑ και λιγότερη βοήθεια στην Ουκρανία
shutterstock
shutterstock

Ρωσία: Ελπίδες για χάος στις ΗΠΑ και λιγότερη βοήθεια στην Ουκρανία

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο στη Ρωσία ελπίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ένα αποτέλεσμα που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δυσκολεύεται να εγκρίνει πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Ωστόσο, προς το παρόν, λίγοι στη Μόσχα περιμένουν ότι θα διαρραγεί η δικομματική πολιτική συναίνεση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ή  ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο θα μειωθεί σημαντικά σύντομα.

Αντίθετα, με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024  ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα αμφισβητηθούν και ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει νέα αναταραχή τα επόμενα χρόνια.

Η στάση τους αντανακλά την πεποίθηση του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είναι μέρος μιας ιστορικής αναδιάταξης που μακριά από το μοντέλο της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι απόψεις χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα θα  πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν. 

«Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσει σε επανάσταση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στο τέλος της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία», έγραψε στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram ο Αλεξέι Πούσκοφ, ένας βετεράνος Ρώσος γερουσιαστής και ειδικός στην εξωτερική πολιτική.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δυσκολευτεί περισσότερο να προωθήσει προγράμματα οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέσω του Κογκρέσου και η θέση των επικριτών των ΗΠΑ για την απεριόριστη βοήθεια προς την Ουκρανία θα ενισχυθεί σημαντικά».

Ο Πούσκοφ, στον οποίο η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις  τον Μάρτιο επειδή ψήφισε υπέρ της πολιτικής της Μόσχας για την Ουκρανία, είπε ότι πίστευε ότι υπήρχε πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να στοχοποιήσουν αυτό που αποκάλεσε τις «σπάταλες» δαπάνες του Μπάιντεν για την Ουκρανία ενόψει του 2024  για να βλάψουν τα ποσοστά των Δημοκρατικών.

Όμως μια έκθεση που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα τη Μόσχα, το οποίο μοιράζεται την έρευνά του με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους κρατικούς φορείς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάθεση αυτού που αποκάλεσε το κατεστημένο των ΗΠΑ και το εκλογικό σώμα σήμαινε ότι οι εκλογές ήταν απίθανο να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της Ουάσιγκτον για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία σπάνια εμφανίζεται ως βασική ανησυχία των ψηφοφόρων, με τους ερωτηθέντες ενόψει των εκλογών να αναφέρουν κυρίως ανησυχίες για εσωτερικά ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα και οι αμβλώσεις.

«Κρίσιμη συγκυρία»

Οι κύκλοι των Ρώσων υπερεθνικιστών πάντως εμφανίζονται σίγουροι ότι  οι ενδιάμεσες εκλογές - στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιθανώς της Γερουσίας - θα ήταν θετικές για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Το Tsargrad, μια διαδικτυακή πύλη ειδήσεων και τηλεοπτικός σταθμός που χρηματοδοτείται από τον υπό κυρώσεις Ρώσο υπερεθνικιστή μεγιστάνα, Κονσταντίν Μαλοφέεφ, προέβλεψε ότι οι εκλογές θα ήταν τελικά η ανατροπή της Αμερικής.

«Σε μια κρίσιμη καμπή της παγκόσμιας ιστορίας, αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο γεωπολιτικό περιβάλλον, και στην Ουκρανία ειδικότερα», έγραψε.

«Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ο πυροκροτητής των εγχώριων φυγόκεντρων διαδικασιών που θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα», ανέφερε, μιλώντας για τη θεωρητική πιθανότητα εμφυλίου πολέμου λόγω πολιτικής πόλωσης και δυσπιστίας για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Εάν εκτυλισσόταν ένα τέτοιο δραματικό σενάριο, η Ουάσιγκτον, προέβλεψε το Tsargrad δεν θα είχε την ικανότητα να συνεχίσει να διώκει την πολιτική της για την Ουκρανία.

Σε μια στήλη για το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο αρθρογράφος Πιοτρ Ακόποφ  προέβλεψε επίσης ότι η Ρωσία θα ήταν ο πραγματικός νικητής των ενδιάμεσων προεδρικών θητειών των ΗΠΑ, επειδή η ψηφοφορία θα βάθυνε τις πολιτικές διαιρέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, τις οποίες προέβλεψε ότι θα αμφισβητηθούν.

«Ακόμη και αν επιβιώσει ως ενιαίο κράτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αλλάξουν δραματικά και η παγκόσμια θέση τους θα αποδυναμωθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», σχολίασε ο Ακόποφ.

«Η αντιπαράθεση με την Κίνα θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των παγκόσμιων πόρων της χώρας - και η προσοχή στην Ευρώπη αναπόφευκτα θα αποδυναμωθεί», είπε. «Χωρίς ισχυρές και ενωμένες (Ηνωμένες Πολιτείες) η Δύση δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο στα δυτικά ρωσικά εδάφη για πολύ».