Ένας Ρώσος που είχε συλληφθεί από την αστυνομία και καταδικαστεί για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού επειδή η κόρη του είχε κάνει μια αντιπολεμική ζωγραφιά στο σχολείο δήλωσε σήμερα σε δικαστήριο της περιφερειακής πρωτεύουσας Τούλα ότι θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή παρά να αποχωριστεί την κόρη του.
Ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε δύο χρόνια φυλάκιση σε σωφρονιστική αποικία για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Απέδρασε από τον κατ' οίκον περιορισμό στην πόλη Γιεφρέμοφ, στην περιοχή της Τούλα, νότια της Μόσχας, και διέφυγε στη Λευκορωσία, αλλά γρήγορα συνελήφθη εκ νέου και επέστρεψε στη Ρωσία.
Κατά τη σημερινή ακρόαση στο δικαστήριο όπου εκδικάζονταν η έφεση, ο Μοσκαλιόφ φορτισμένος συναισθηματικά είπε ότι «η καρδιά μου αιμορραγεί κάθε μέρα» για τον αποχωρισμό από την έφηβη κόρη του Μάσα και δήλωσε ότι θα προτιμούσε τη θανατική ποινή.
Το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή των δύο ετών και επέβαλε επιπλέον διετή απαγόρευση στον Μοσκαλιόφ να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του Βλαντίμιρ Μπιλιγιένκο.
«Μιλούσε από καρδιάς… Ήταν χωρίς την κόρη του για πολύ καιρό, είπε ότι το παιδί είναι ο λόγος που ζει», δήλωσε ο Μπιλιγιένκο. «Προσπάθησε να επικαλεσθεί την ανθρωπιά του δικαστηρίου, αλλά δεν τα κατάφερε».
Ο Μοσκαλιόφ καταδικάστηκε για σχόλια που ο ίδιος φέρεται να είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η έρευνα ξεκίνησε αφού η Μάσα, τότε 12 ετών, έκανε πέρυσι μια ζωγραφιά που έδειχνε ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν βροχή πάνω σε μια Ουκρανή μητέρα και ένα παιδί, με αποτέλεσμα ο διευθυντής του σχολείου της να καλέσει την αστυνομία.
Η υπόθεση τράβηξε την παγκόσμια προσοχή, καθώς η Μάσα απομακρύνθηκε από τον πατέρα της και τοποθετήθηκε σε ίδρυμα για παιδιά πριν από τη δίκη του. Τώρα ζει με τη μητέρα της, η οποία έχει χωρίσει από τον Μοσκαλιόφ, αλλά πατέρας και κόρη μπορούν ακόμη να αλληλογραφούν.
Μια ομάδα υποστήριξης της οικογένειας δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι στην αίθουσα του δικαστηρίου έκλαψαν όταν ο Μοσκαλιόφ διάβασε ένα γράμμα της Μάσα στο οποίο τον αποκαλούσε τον καλύτερο πατέρα του κόσμου και του έλεγε: «Θα είμαστε μαζί, ό,τι κι αν συμβεί».
Ο Μπιλιγιένκο δήλωσε ότι ο Μοσκαλιόφ μπορεί τώρα να μεταφερθεί από την κράτησή του από την ανακριτική επιτροπή σε σωφρονιστική αποικία ανά πάσα στιγμή, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί έφεση στην υπόθεση μέσω δύο ανώτερων δικαστηρίων. «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους», τόνισε.