Η Ρωσία απείλησε να ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης γύρω από τον διορισμό του γερμανού πολιτικού Κρίστιαν Σμιτ στο αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία.
Η Μόσχα απειλεί να ασκήσει βέτο και να μην επιτρέψει να δοθεί πράσινο φως του ΣΑ στην ανανέωση της εντολής της δύναμης σταθεροποίησης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξήγησαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η ψηφοφορία για το ζήτημα αυτό ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ σήμερα Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε για αύριο το απόγευμα.
Η εντολή της δύναμης σταθεροποίησης που είχε δοθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εκπνέει την Παρασκευή.
Η Ρωσία και δυτικά κράτη μέλη διαφωνούν το τελευταίο διάστημα για την πολιτική στη Βοσνία.
Πριν από μερικούς μήνες, η Μόσχα, σε συντονισμό με το Πεκίνο, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επιτύχει την κατάργηση του αξιώματος του Ύπατου Εκπροσώπου, που ανέλαβε ο κ. Σμιτ την 1η Αυγούστου, επιχειρηματολογώντας πως είναι αχρείαστο πλέον.
Όμως δυτικοί διπλωμάτες αντέτειναν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει δικαιοδοσία για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να υπάρχει η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου.
Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995), προβλέπει ότι το Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Ειρηνευτικής Διαδικασίας (ΣΕΕΔ) στο κράτος των Βαλκανίων είναι αυτό που ορίζει Ύπατο Εκπρόσωπο.
Διπλωματική πηγή ανέφερε πως στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για την ανανέωση της εντολής της δύναμης σταθεροποίησης, η Μόσχα αξιώνει να απαλειφθεί από το κείμενο κάθε αναφορά στον Ύπατο Εκπρόσωπο.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο πληθυσμός της οποίας μοιράζεται σε τρεις κύριες εθνικές ομάδες (Βόσνιοι, Σέρβοι, Κροάτες) κυβερνάται από εξαιρετικά περίπλοκο, πολυεθνικό μηχανισμό, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται τριμερής προεδρία.
Η χώρα εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη σε δυο ουσιαστικά αυτόνομες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία και την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στην οποία συγκατοικούν οι Βόσνιοι –πολλοί εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι– και οι Κροάτες.