Ρόλο μεσολαβητή στη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας διεκδικεί ο Ερντογάν - Η αντίδραση της Μόσχας

Ρόλο μεσολαβητή στη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας διεκδικεί ο Ερντογάν - Η αντίδραση της Μόσχας

Η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη μείωση των εντάσεων, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν θα επιλύσουν την κρίση.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία μάχεται εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που ελέγχουν τμήμα του εδάφους της στην ανατολική περιοχή της και το Κίεβο κάλεσε σήμερα Τετάρτη το ΝΑΤΟ να ετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας αύριο, Πέμπτη.

«Είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τις συμβουλεύουμε να παραμείνουν ήρεμες και να μειώσουν τις εντάσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Ερντογάν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν το ζήτημα τηλεφωνικά μεθαύριο, Παρασκευή.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις θα λύσουν το ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ως Τουρκία, πιστεύουμε σε σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή και τον διάλογο. Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέσω κυρώσεων και μόνο».

Η πρώτη αντίδραση στην πρόταση του Ερντογάν

 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει, λέγοντας πως δεν έχει σχέση με τη σύγκρουση στο Ντονμπάς ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι Ερντογάν και Πούτιν θα συζητήσουν το θέμα.

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, όμως αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση, το 2014 από τη Ρωσία, της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ενώ επιδιώκει συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας τον θυμό της Μόσχας.