Reuters: Η Κίνα ανακοινώνει χαλάρωση στα μέτρα για τον κορονοϊό
AP
AP

Reuters: Η Κίνα ανακοινώνει χαλάρωση στα μέτρα για τον κορονοϊό

Το Πεκίνο ετοιμάζεται να ανακοινώσει 10 νέα μέτρα χαλάρωσης του COVID-19 την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται να υποβαθμιστεί και η επικινδυνότητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, h διαχείριση της νόσου ενδέχεται να υποβαθμιστεί τον Ιανουάριο, στη λιγότερο αυστηρή Κατηγορία Β από τo τρέχον ανώτατο επίπεδο κατηγορίας Α μολυσματικών ασθενειών, δήλωσαν πηγές τη Δευτέρα διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Τρία χρόνια μέτρων μηδενικής ανοχής, από τα κλειστά σύνορα μέχρι τα συχνά lockdown, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Κίνας, προκαλώντας τον περασμένο μήνα μεγάλες διαδηλώσεις δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν είπε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «μια νέα κατάσταση» καθώς η παθογένεια της μετάλλαξης Όμικρον αποδυναμώθηκε, και έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αναγνώρισε δημόσια ότι η νοσηρότητα της νέας παραλλαγής είχε μειωθεί.

Πολλές μεγάλες πόλεις άρχισαν έκτοτε να αίρουν τα εκτεταμένα lockdown, να μειώνουν τα τακτικά PCR τεστ και να σταματούν τους ελέγχους για αρνητικά τεστ σε δημόσιους χώρους, όπως σταθμούς του μετρό και πάρκα.

Η εθνική αρχή υγείας είχε ανακοινώσει νωρίτερα μια σειρά νέων μέτρων στις 11 Νοεμβρίου, στην προσπάθεια να βελτιωθεί η διαχείριση του COVID και να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της επιδημίας και της ενίσχυσης της οικονομίας.

Η Κίνα θα επιτρέψει την κατ' οίκον καραντίνα για ορισμένους από αυτούς που θα είναι θετικοί, μεταξύ των συμπληρωματικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή θα ήταν μια βασική αλλαγή στη στρατηγική από νωρίτερα φέτος, όταν ολόκληρες κοινότητες ήταν αποκλεισμένες, μερικές φορές για εβδομάδες, μετά από ένα μόνο θετικό κρούσμα.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Κίνα έχει ταξινομήσει τον COVID-19 ως λοιμώδη νόσο της Κατηγορίας Β, αλλά τον διαχειρίστηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Κατηγορίας Α, δίνοντας στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να θέτουν σε καραντίνα τους ασθενείς και τις στενές τους επαφές και να βάζουν σε λοκντάουν τις περιοχές.

Η κατηγορία Α καλύπτει ασθένειες όπως η βουβωνική πανώλη και η χολέρα, ενώ η κατηγορία Β οι ομάδες SARS, AIDS και άνθρακας, με ασθένειες όπως η γρίπη, η λέπρα και η παρωτίτιδα να τοποθετούνται στην κατηγορία C.

Αλλά περισσότερο από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ασυμπτωματικά και ήπια, με ελάχιστους θανάτους. Σε τέτοιες συνθήκες, η εμμονή στη στρατηγική της κατηγορίας Α δεν συνάδει με την επιστήμη, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai, επικαλούμενο έναν άγνωστο ειδικό.

Ο COVID-19 ίσως υποβαθμιστεί στη διαχείριση της κατηγορίας Β ή ακόμα και στην κατηγορία C, είπε ο ειδικός στο Yicai.