Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα είναι απίθανο να καταγράψει σημαντική πρόοδο για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς η Άγκυρα υιοθετεί μια παρελκυστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και δυτικούς διπλωμάτες.
Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια ιστορική διεύρυνση του δυτικού αμυντικού συμφώνου. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέπληξε τους συμμάχους δηλώνοντας την αντίθεση του τον Μάιο επικαλούμενος την «υποστήριξη των σκανδιναβικών χωρών σε τρομοκρατικές ομάδες».
Οποιοδήποτε αίτημα ένταξης απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου συνέρχονται στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου σε αυτό που ορισμένοι είχαν θεωρήσει ως στάδιο για να σφραγίσουν τη συμφωνία. Οι Τούρκοι διαπραγματευτές δεν ενδιαφέρονται για τις προθεσμίες που επιβάλλονται από του ξένους συμμάχους και είναι έτοιμοι να πιέσουν για μήνες, εάν χρειαστεί, ώστε τα σκανδιναβικά κράτη να άρουν τα εμπάργκο όπλων και να πατάξουν τις τρομοκρατικές ομάδες που θεωρούν τρομοκρατικές ομάδες, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές στο Reuters.
Με βάση τη γλώσσα του σχεδίου που αντάλλαξαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και οι τρεις πλευρές αυτόν τον μήνα, ένα μεγάλο εμπόδιο είναι η απαίτηση της Τουρκίας να εκδώσει η Σουηδία, ειδικότερα, ορισμένους Κούρδους μαχητές που ζουν εκεί, είπε ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα. Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες δεν απέκλεισαν μια συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Όμως, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε πριν από μια εβδομάδα ότι η Άγκυρα - ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ και μέλος εδώ και 70 χρόνια - αναμένει δεσμευτικά βήματα και δεν βλέπει τη σύνοδο κορυφής ως προθεσμία. «Υπήρχαν συναντήσεις, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται βήματα που περιμέναμε», δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. «Φαίνεται δύσκολο να βγει ένα αποτέλεσμα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ», προσέθεσε. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk την Κυριακή, ο Καλίν είπε ότι ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ,θα έχουν νέες συνομιλίες με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας την Τρίτη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.
«Η συμμετοχή σε αυτή τη σύνοδο κορυφής δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τη θέση μας», είπε ο Καλίν, αναφερόμενος στην τετραμερή συνάντηση της Τρίτης. "Έχουμε καταλήξει σε μεγάλο βαθμό σε μια συμφωνία, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτά, έτσι θα πάμε στη Μαδρίτη."
Ο ρόλος των εκλογών στην Τουρκία
Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στο θέμα, το οποίο ζήτησε επίσης ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσε στο Reuters ότι το έγγραφο που περιγράφει τις δεσμεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας εστίασε σε μερικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη πλήρως συμφωνηθεί.
Περιλάμβαναν την κατάλληλη μεταχείριση ενός εταίρου του ΝΑΤΟ όσον αφορά τους ελέγχους εξαγωγών όπλων, τον οποίο εφάρμοσαν τα σκανδιναβικά κράτη στην Τουρκία το 2019, αναγνώριση ορισμένων ομάδων ως τρομοκρατών· και συγκεκριμένες ενέργειες για εκδόσεις ατόμων.
Ο Ερντογάν, που αντιμετωπίζει δύσκολες γενικές και προεδρικές εκλογές τους επόμενους 12 μήνες, λέει ότι οι Σκανδιναβοί φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οπαδούς του Γκιουλέν, ενός κληρικού που κατηγορείται για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Η σκληρή στάση βοήθησε τις δημοσκοπήσεις του να ανακάμψουν ακόμη και ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάσσεται στα ύψη και το νόμισμά της πέφτει σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του προέδρου.
Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα στηρίξει τις υποψηφιότητες για ένταξη και θα το παρουσιάσει ως νίκη του στους ψηφοφόρους. «Αλλά αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετούς ακόμη μήνες, καθώς προσβλέπει σε εκλογές και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απογοητεύονται όλο και περισσότερο»