Του Γιάννη Μαντζίκου
Πολύ πριν το Νταβός γίνει το μέρος όπου κάθε χρόνο δίνει ραντεβού η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ, ήταν γνωστό μόνο ως τοποθεσία αποθεραπείας των νοσούντων από φυματίωση και ως έμπνευση του μυθιστορήματος του Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μάν «Το Μαγικό Βουνό».
Από το 1971 όμως, η ιδέα του Κλάους Σβάμπ να διοργανώσει στο μικρό αυτό χωριό που βρίσκεται στα 1,560 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, ένα συμπόσιο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Εξάλλου λέγεται ότι σε κάποιο από τα δωμάτια της διάσκεψης, που το 1987 μετονομάστηκε σε «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», μπήκε το λιθαράκι της συμφωνίας του Όσλο ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς του 1993, ενώ ο Νέλσον Μαντέλα προετοίμασε από εκεί την ιστορική νίκη στις εκλογές του 1994 στη Νότιο Αφρική, οι οποίες σήμαναν την μετάβαση στη δημοκρατία.
Εν τούτοις, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι αναλυτές, ειδικοί και διανοούμενοι ασκούν καλοπροαίρετη (και μη) κριτική στην άποψη του Σβάμπ ότι μέσω του Φόρουμ «ο πλανήτης γίνεται καλύτερος». Το 2017, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Μάρτιν Γούλφ έγραφε με αφορμή την εκλογή του Τραμπ «ο άνθρωπος του Νταβός είτε απέτυχε να καταδείξει τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού εμπορίου, είτε η ίδια η πραγματικότητα του ανοιχτού εμπορίου είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι πιστεύαμε». Από την πλευρά τους οι διοργανωτές παραθέτουν επιτυχείς πρωτοβουλίες στον τομέα του περιβάλλοντος και της υγείας για να υπερασπιστούν την σημασία του Φόρουμ.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Τραμπ είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του, ενώ άλλοι ηγέτες όπως η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πήραν μέρος λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στο εσωτερικό. Η μεν Μέι είχε υποστεί συντριπτική ήττα στη Βουλή στο ζήτημα της συμφωνίας για το Brexit, την ώρα που Μακρόν είχε να αντιμετωπίσει την κρίση που λεγόταν «Κίτρινα Γιλέκα». Φέτος, ο Τραμπ ο οποίος θα δώσει το παρόν, αναμένεται να υπερασπιστεί την σημασία της της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε με την Κίνα. Στον αντίποδα όμως θα λείψουν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σε λίγες μέρες θα δει «το όνειρο του Brexit» να πραγματοποιείται, όπως επίσης ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Πέραν των όποιων παρουσιών/απουσιών στο Φόρουμ, των θεματικών ενοτήτων που έχουν σχεδιάσει οι διοργανωτές και των «καυτών» γεωπολιτικών ζητημάτων, το βασικό ίσως ερώτημα είναι αυτό των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στην έκθεσή του για το παγκόσμιο outlook που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το Ταμείο τοποθετεί στο 2,9% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και στο 3,3% το 2020. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην αμέσως προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ τοποθετούσε στο 3% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και στο 3,4% για το 2020. Εξάλλου, η PwC προβλέπει ότι το 2020 θα είναι η χρονιά του «slowbalisation», της επιβράδυνσης δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας, με τις εμπορικές εντάσεις να συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την περαιτέρω ολοκλήρωση της παγκόσμιας οικονομίας.