Με φόντο τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βρετανική Βουλή, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζει να στείλει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν και συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Κατά τη συνάντηση με τον Κόρμπιν αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τη Μέι για να προωθηθεί το σχέδιο του κόμματός του για το Brexit, το οποίο προβλέπει μια τελωνειακή ένωση, μια ισχυρή σχέση ενιαίας αγοράς και μια εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτικών προδιαγραφών και περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων.
Από τη πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάκλει τόνισε μεν ότι η Βρετανία εξετάζει ήδη εναλλακτικές επιλογές για το backstop στην Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε, παρόλα αυτά το no-deal εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή-εκδοχή.
Αντίθετη η Ε.Ε σε επαναδιαπραγμάτευση
Σημειώνεται ότι χθες, στη βρετανική βουλή, υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ και 301 η τροπολογία που καλεί την κυβέρνηση Μέι να αντικαταστήσει με «εναλλακτικές διευθετήσεις» το λεγόμενο backstop, δηλαδή την αμφιλεγόμενη ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Brexit.
Λίγο νωρίτερα, απορρίφθηκε η τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που πρότεινε την παράταση εφαρμογής του άρθρου 50, ώστε να γίνει νέα προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί της Συμφωνίας για το Brexit.
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών και τις δηλώσει της Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, με επίκεντρο το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να τελέσει υπό επαναδιαπραγμάτευση».
Την ίδια άποψη επανέλαβε και ο βασικός διαπραγματευτής της Ε.Ε, Μίσελ Μπαρνιέ με σύντομη δήλωση του.
Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι δήλωσε ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που θα παραμείνουν στο μπλοκ μετά το Brexit παραμένουν ενωμένες σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας και δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν μια συμφωνία "διαζυγίου" με το Λονδίνο.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, αποστολή βρετανών αξιωματούχων στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Διεθνούς Εμπορίου, Τζέφρι Κοξ, ο υπουργός παρά τη πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάκλεϊ και ο διαπραγματευτής για εμπορικά θέματα Κρόφορντ Φάλκονερ πάνε στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μέι έχει χρόνο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου να πείσει την Ε.Ε να συμφωνήσει στην τροπολογία Μπρέιντι. Αν καταφέρει να κερδίσει εξασφαλίσεις από τους Ευρωπαίους τότε η κυβέρνηση θα θέσει προς ψηφοφορία τη παρούσα συμφωνία, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
AP Photo