Του Γιάννη Μαντζίκου
Πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της Κίνας καλώντας τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να μελετήσουν καλύτερα και να κατανοήσουν σε βάθος τις αλλαγές που συντελούνται και τις απειλές που προκύπτουν από αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζον Μπόλτον ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προανήγγειλε την πρόθεση της Ουάσινγκτον για ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων σε συμμαχικές χώρες της Ασίας με σκοπό να ανασχεθεί η επιθετικότητα του Πεκίνου.
Παρά το γεγονός ότι πλείστοι όσοι θορυβήθηκαν από την εγκατάλειψη της συνθήκης των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) από τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ την 1η Αυγούστου, το πρόβλημα για αρκετούς ειδικούς εντοπίζεται άλλου. Ως εκ τούτου, η αμερικανική οργάνωση Federation of Atomic Scientists εκτιμά ότι «ως τα μέσα του 2020 η Κίνα θα έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφάλες». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Γερουσία το 2017, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις Τζούνιορ πρώην επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Ειρηνικού, τόνιζε ότι «όσο εμείς δεν αναπτύσσαμε το οπλοστάσιο μας λόγω της συνθήκης με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν ελεύθερη να κάνει ότι θέλει». Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το Πεκίνο διαθέτεται σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 260 ενεργούς πυραύλους γνωστούς ως «DongFeng». Στις αρχές του έτους μάλιστα η South China Morning Post εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του Πεκίνου έγραφε με καμάρι για την εκτόξευση του λεγόμενου «Φονιά του Γκουάμ» ή Df-26. Ο εν λόγω πύραυλος σύμφωνα με το ίδιο μέσο μπορεί να πλήξει την μη ενσωματωμένη αμερικανική νήσο του Γκούαμ στον Ειρηνικό η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4,500 χιλιομέτρων.
Για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν στις συζητήσεις για τις πυραυλικές συνθήκες που διεξάγονται με τη Ρωσία, να συμπεριληφθεί υποχρεωτικά και η Κίνα. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ πραγματοποίησε τουρνέ σε χώρες της Ασίας και Ωκεανίας και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα. Παρότι ο Έσπερ σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε να σχολιάσει το αν θα ζητήσει από τους συμμάχους να φιλοξενηθούν στην επικράτεια τους, αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ανεπισήμως αμερικανικά μέσα με γνώση του θέματος σημειώνουν «πως το θέμα θα πέσει στο τραπέζι».
Σε πρώτη φάση πάντως, ο Τζον Μπόλτον σύμφωνα με την εφημερίδα Japan Times θέλει να εγκατασταθούν πύραυλοι στο Γκουάμ οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους τόσο στη Νότια Κινεζική θάλασσα όσο και εντός Κίνας.
Με φόντο τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια νέα μάχη εξοπλισμών βρίσκεται εν εξελίξει...