Του Γιάννη Μαντζίκου
H απόφαση του του Γενικού Επιθεωρητή της Βενεζουέλας Έλβις Αμορόσο να απαγορεύσει για 15 χρόνια το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, όχι μόνο στερείται νομικής βάσης όπως υποστηρίζουν ειδικοί αλλά ίσως επιταχύνει την πτώση του καθεστώς Μαδούρο το οποίο ούτως ή άλλως είναι σε αποδρομή.
Πρώτα από όλα, ο διακεκριμένος συνταγματολόγος της Βενεζουέλας Χουάν Μανουέλ Ραφαλί τόνισε ότι η απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή παραβιάζει το άρθρο 65 του Συντάγματος της χώρας, βάση του όποιου αρμοδιότητα για τέτοιες αποφάσεις έχουν μόνο τα δικαστήρια. Ο Ραφάλι υποστήριξε ότι η απόφαση του Επιθεωρητή παραβίασε και την βουλευτική ασυλία του Γκουαϊδό. Ένας άλλος συνταγματολόγος ο Χουάν Βινσέντε Αρό πρόσθεσε ότι η στέρηση του εκλέγεσθαι παραβιάζει και σχετική διάταξη του Παναμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο ορίζει ότι καμία διοικητική υπηρεσία δεν μπορεί να προβεί σε τέτοια απόφαση για έναν δημόσιο λειτουργό.
Σε πρακτικό επίπεδο, η απόφαση του απονομιμοποιημένου καθεστώτος δεν αναμένεται να έχει συνέπειες για τον Γκουαϊδό δεδομένου, ότι πριν λίγο καιρό παρέκαμψε την (επίσης) ασύδοτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, το οποίο του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ελέγχεται από τον Μαδούρο, προχώρησε στην απαγόρευση αυτή χωρίς καμία συζήτηση. Το γεγονός κατήγγειλαν στις αρχές Φεβρουαρίου, δυο εκ των ανωτάτων δικαστών, οι Μαρισέλα Γοδόι και Ντανίλο Μόχικα οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν την συγκατάθεση τους, επικαλούμενοι ότι στερούνταν νομικής βάσης.
Ο αποκλεισμός των αντιπάλων του Μαδούρο από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι άλλωστε μια συνήθης πρακτική του καθεστώτος. Το 2017, ο αντίπαλος του στις εκλογές του 2013, ο Ενρίκε Καπρίλες στερήθηκε των πολιτικών δικαιωμάτων μετά από απόφαση του γενικού επιθεωρητή, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα να κατέλθει στις εκλογές του 2018. Κάτι ανάλογο συνέβη με τον πολιτικό μέντορα του Γκουαϊδό, Λεοπόλδο Λοπέζ ο οποίος ετέθη το 2014 σε κατ'' οίκον περιορισμό και παραμένει έκτοτε.
Η απόφαση του επιθεωρητή μαζί με την πρόσφατη σύλληψη του προσωπάρχη του Γκουαϊδό, Ρομπέρτο Μαρέρο από την διαβόητη Sebin, την Μυστική Υπηρεσία αποτελούν ενδεχομένως «μήνυμα» του καθεστώτος προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν ο Μαδούρο πάρει το ρίσκο να συλλάβει τον Γκουαϊδό ή προχωρήσει σε άλλες ενέργειες όπως με τους προηγούμενους του αντιπάλους.
Τα πράγματα όμως είναι αρκετά διαφορετικά αυτή τη φορά. Πρώτα από όλα, ο Γκουαϊδό είναι εξαιρετικά δημοφιλής, περισσότερο από τους Λόπεζ και Καπρίλες όποτε κίνηση εναντίον του, θα πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας που ο Μαδούρο δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει.
Πρώτα από όλα, λογική φαντάζει η «έκρηξη» εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας για να δώσει μια λύση στο θρίλερ που ζουν εδώ και χρόνια. Εκτός αυτών, τα όρια αντοχής των πολιτών τεστάρονται τις τελευταίες μέρες, μετά τα πρόσφατα πολλαπλά μπλακ-άουτ.
Υπενθυμίζεται ότι το μπλακ άουτ ξεκίνησε με εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης σε 17 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής ανθρώπινες απώλειες. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου η διακοπή της ηλεκτροδότησης διήρκεσε πάνω από 100 συνολικά ώρες, τουλάχιστον 20 άνθρωποι που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης γεννητριών, ενώ υπήρξαν εκατοντάδες αναφορές λεηλασιών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Πέραν αυτών, υπάρχουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με πρώτες της Κολομβία και Βραζιλία, η Ουάσινγκτον αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια σύλληψη του Γκουαϊδό «θα είναι κόκκινη γραμμή». Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Σύμβουλός Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους «ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Φαινομενικά λοιπόν, ο Μαδούρο έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο «νεύρων» απέναντι στον αντίπαλό του, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω, εκτός αν κάνει το μοιραίο λάθος και κινηθεί εναντίον του, γεγονός που θα σημάνει το πολιτικό του τέλος...
AP Photo