Τη μέρα που ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπαφετ έκλεινε τα 90 του χρόνια, γίνονταν γνωστό ότι η Berkshire Hathaway, ο επενδυτικός κολοσσός που έχει ιδρύσει, εξαγόραζε σημαντικά μερίδια σε πέντε ιαπωνικές εταιρείες με μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας.
Η επενδυτική εταιρεία του γνωστού ως «Σοφού της Όμαχα» απέκτησε συμμετοχές στην Mitsubishi Corp., την Mitsui & Co., την Sumitomo Corp., την Itochu Corp. και την Marubeni Corp., σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν το χθεσινό άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας.
Τέσσερις από τις πέντε ιαπωνικές εταιρείες στις οποίες αγόρασε μερίδιο Μπαφετ είναι υποτιμημένες, με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη από την αξία των στοιχείων ενεργητικού τους, και οι περισσότερες από αυτές έχουν μεγάλο όγκο ρευστού στην άκρη σημειώνει η εφημερίδα Wall Street Journal. Αυτό τις καθιστά μια φτηνή και σταθερή επενδυτική ευκαιρία. Αναλυτές σημειώνουν ότι ο Μπαφετ συχνά κατέχει μακροπρόθεσμα παθητικά μερίδια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η Berkshire Hathaway σκοπεύει να "διατηρήσει τις ιαπωνικές επενδύσεις της μακροπρόθεσμα". Ο αναλυτής της Rakuten Securities, Μασουγιακι Κουμποτα σχολίασε σχετικά "Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού αποφεύγουν τις τοποθετήσεις στην Ιαπωνία λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Όμως δεν υπάρχει μέρος που προσφέρει τόσο υγιές περιβάλλον με μετοχές σε τόσο χαμηλές τιμές".
Παράλληλα, η τοποθέτηση του Μπαφετ ήρθε λίγο αφότου είχε ανακοινώσει την παραίτηση του, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Σίνζο Άμπε. Μια μάλλον δύσκολη χρονική συγκυρία, δεδομένης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Παρόλα αυτά, αναλυτές θεωρούν ότι ο διάδοχος του Άμπε, οποίος και αν είναι αυτός, θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική που έχει γίνει γνωστή ως «Αμπενομικς». Αυτό είναι ένα μείγμα το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: νομισματικά μέτρα στήριξης, δημοσιονομική ευελιξία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει τη μακροοικονομική θέση της Ιαπωνίας σε θετικά επίπεδα τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν συνεπώς ότι ο Μπαφετ μέσω της -σπάνιας για τον ίδιο- επένδυσης στο εξωτερικό, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.