Του Γιάννη Μαντζίκου
Θα περίμενε κανείς ότι το κόμμα που κυβερνά επί δεκαετίες το μεγαλύτερο και οικονομικά πανίσχυρο κρατίδιο της Γερμανίας, την Βαυαρία (με ΑΕΠ 595 δισ. ευρώ που θα ζήλευαν αρκετές αρκετές χώρες της Ευρώπης), να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Όμως οι σημερινές εκλογές για το CSU τους Χριστιανοκοινωνιστές, αποτελούν πρόκριμα εξελίξεων όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας. Ο βασικότερος λόγος των ανησυχιών προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν το άλλοτε κραταιό κόμμα να χάνει την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, κάτι που με την σειρά του δημιουργεί ανησυχία στο Βερολίνο.
Οι πλέον αισιόδοξες δημοσκοπήσεις δίνουν στο CSU γύρω στο 36%, ενώ η πλέον πρόσφατη του κρατικού καναλιού ARD δίνει 33%, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα του Υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ θα δει το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το 43% που είχε λάβει στις περιφερειακές εκλογές του 2013. Πέραν του CSU, οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου 17-18% στο κόμμα των Πρασίνων, 11% στο κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, 10% στο SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 6% στο FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) και 10% στο AfD, το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία το οποία θα λάβει μέρος σε περιφερειακές εκλογές για πρώτη φορά.
Εξάλλου, το υψηλό ποσοστό του AfD σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές έριδες στο CSU αποτέλεσαν τους βασικότερους λόγους που ο Χόρστ Ζέεχοφερ προκάλεσε κυβερνητική κρίση στην Γερμανία. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ζεεχοφερ που βρισκόταν σε πίεση για τους δικούς του χειρισμούς στο μεταναστευτικό από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, απείλησε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της αδυναμίας της να βρει μια ριζική λύση για την χώρα. Η "ανταρσία" του Βαυαρού Υπουργού οδήγησε λοιπόν στις μετέπειτα διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η Γερμανία με Ελλάδα και Ισπανία και αφορούν την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο.
Παρά τις συμφωνίες όμως οι δημοσκοπήσεις, όπως σημειώθηκε, δεν έδειξαν να δίνουν ώθηση στο CSU. Το πρώτο ζήτημα λοιπόν, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Βαυαρία.
Οι κάποτε παντοδύναμοι Χριστιανοκοινωνιστές, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης θα «συρθούν» προς συνασπισμό πιθανώς με τους Πράσινους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών. Το δεύτερο ερώτημα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο είναι τι θα κάνει ο Χορστ Ζεεχόφερ.
Η μια εκδοχή λέει ότι θα προβάλλει περισσότερες απαιτήσεις στην Καγκελάριο ώστε να παραμείνει στον συνασπισμό, ενώ η δεύτερη εκδοχή σύμφωνα, με την εφημερίδα «Frankfurter Allegmeine Zeitung», ιδιαίτερα αν το ποσοστό του CSU πέσει κάτω από το 37%, κάνει λόγο για ανταρσία στο κόμμα ώστε να ανατραπεί.
Ο Ζέεχοφερ, όμως, δεν είναι ο μόνος που κινδυνεύει. Μια πανωλεθρία στη Βαυαρία, αν συνοδευτεί από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση σε δύο βδομάδες, θα κλονίσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της Άνγκελα Μέρκελ. Εύκολα λοιπόν με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το κρυολόγημα της Βαυαρίας μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία για το Βερολίνο.