Σε «τοίχο» φαίνεται πως έχουν πέσει οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτα» τα αιτήματα των ΗΠΑ για απόσυρση των 100.000 Ρώσων τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Η απόρριψη από την Ουάσιγκτον των βασικών αιτημάτων της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις δεσμευτικές νομικές εγγυήσεις για τη μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ είπε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κάνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και δεν βλέπει λόγο να οργανωθεί νέος γύρος συνομιλιών στο εγγύς μέλλον για τις εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
«Σε κάποιο βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων… Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και ν’ αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει: συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις».
Απαράδεκτες οι απαιτήσεις των ΗΠΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει τα «απαράδεκτα» αιτήματα των ΗΠΑ «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους» τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Ο Λαβρόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα τη Γενεύη, στις οποίες είχε αναφέρει ότι η Ρωσία για να αποδείξει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.
Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «νευρικό κλονισμό» το νομοσχέδιο που παρουσίασαν χθες Αμερικανοί γερουσιαστές που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.
«Θεωρώ ότι είναι ένα είδος νευρικού κλονισμού. Στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν το δικό τους μεγαλείο οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν σε κάποιο ψυχολογικό όριο, το οποίο είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδια «υπάρχουν ακόμη και προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις ανεξάρτητα από αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει η έτσι λεγόμενη επίθεση στην Ουκρανία, επειδή απλώς δεν αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από το έδαφός μας».
Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο πολέμου
Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε πόλεμο από ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία τριάντα χρόνια, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματίας που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα και αποσκοπεί στην άμβλυνση των εντάσεων για την αξίωση της Ρωσίας να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιου Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά συγκρούσεων στις οποίες καταγγέλλεται ανάμειξη της Μόσχας.
«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο Ράου κατά την ομιλία του στην οποία συνόψισε τις προτεραιότητες της χώρας του η οποία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ.
«Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», τόνισε.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις, ο Ριαμπκόφ απάντησε λέγοντας ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Ριαμπκόφ ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί προτείνουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλογές για την περίπτωση που η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.
Το μέλλον του Nord Stream 2
Η τύχη του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, συντασσόμενος με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα στο ζήτημα αυτό.
«Ασφαλώς η λειτουργία αυτή την υποδομή θα εξαρτηθεί επίσης από την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βρέστη.