Τη στιγμή κατά την οποία το Ισραήλ εκπέμπει εκ νέου σήματα κινδύνου για τις ιρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες, και ενόσω μαίνεται η ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλαμική Δημοκρατία επιχειρεί επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με τα «αποκαλυπτήρια» του πρώτου εγχώριας κατασκευής υπερηχητικού πυραύλου που υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ως «μέσο αποτροπής».
Σε μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή προς το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον, το Ιράν ήλθε εντός της περασμένης εβδομάδας να παρουσιάσει πανηγυρικά τον υπερηχητικό πύραυλο «Fattah» («Πορθητής» στη γλώσσα φαρσί) σε τελετή στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσί και ανώτατοι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατακλύστηκαν με φωτογραφίες του πυραύλου που κατά τα όσα υποστηρίζει το Ιράν διαθέτει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 13-15 Mach, δηλαδή 15.000 χλμ. την ώρα, και έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα συστήματα αεράμυνας. Σε προ μηνών ανακοινώσεις, με τις οποίες η ιρανική στρατιωτική διοίκηση είχε προαναγγείλει το «επίτευγμα», αναφερόταν πως ο υπερηχητικός πύραυλος θα μπορεί να χτυπήσει εντός του Ισραήλ σε 400 δευτερόλεπτα.
«Η ιρανική στρατιωτική, αμυντική και πυραυλική ισχύς λειτουργεί αποτρεπτικά όχι μόνο έναντι εισβολής, αλλά ακόμη και στη σκέψη εισβολής. Η περιοχή θα είναι ασφαλής από ξένες επιθέσεις. Συνεπώς, το μήνυμα [σ.σ. της ανάπτυξης του πυραύλου] προς το λαό της περιοχής είναι ένα μήνυμα ασφάλειας, και το μήνυμα προς όσους σκέφτονται να επιτεθούν στο Ιράν είναι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι μια ισχυρή χώρα και η δύναμή της στοχεύει να στηρίξει το λαό του Ιράν και τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου», διαμήνυσε στην τελετή της 6ης Ιουνίου ο Εμπραχίμ Ραΐσί.
Η ιρανική τηλεόραση ταυτόχρονα διατυμπάνιζε πως ο υπερηχητικός πύραυλος «μπορεί να παρακάμψει τα πλέον προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και του σιωνιστικού καθεστώτος, περιλαμβανομένου του ισραηλινού συστήματος 'Σιδηρούς Θόλος'». Την ονομασία του πυραύλου φέρεται να επέλεξε ο ίδιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ρωσία διαγκωνίζονται στην τεχνολογία των υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν τουλάχιστον με ταχύτητα 5 Mach (ο λόγος της ταχύτητας εντός αντικειμένου προς την τοπική ταχύτητα μετάδοσης του ήχου), διαθέτουν τη δυνατότητα να κάνουν ελιγμούς και να ξεγελάσουν τα συστήματα αεράμυνας και τα ραντάρ. Δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου είχε ανακοινώσει το 2022 και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν στη Βόρεια Κορέα για να ακολουθήσουν τώρα οι ανακοινώσεις του Ιράν -το οποίο πάντως κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι διογκώνει τις δυνατότητες τις πυραυλικής του τεχνολογίας.
H ρωσική πολεμική μηχανή έχει ήδη χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ το Μάιο η Αεροπορία του Κιέβου ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal με τη χρήση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.
Οι ανακοινώσεις περί του «ανίκητου» υπερηχητικού πυραύλου ήλθαν ακριβώς τη στιγμή που το Ισραήλ, υπ' αριθμόν ένα «εχθρός» για την Τεχεράνη, εκπέμπει σήματα κινδύνου για τις εν εξελίξει διεργασίες προς μία νέα διαπραγμάτευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με το Ιράν με ζητούμενο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.
Κατά την ΙΑΕΑ, υπήρξε μία προκαταρκτική συμφωνία με την Τεχεράνη προς επανάληψη της διαδικασίας επιθεωρήσεων, με την Ισλαμική Δημοκρατία να δίνει «εξηγήσεις» για ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου σε μία τοποθεσία, γνωστή ως Μαριβάν, λέγοντας ότι οφείλονται στην παρουσία ορυχείου και εργαστηρίου στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε ως «τεχνικά αδύνατους» τους ισχυρισμούς του Ιράν, λέγοντας σε σκληρό τόνο: «Η συνθηκολόγηση της ΙΑΕΑ απέναντι στην ιρανική πίεση αποτελεί μαύρη κηλίδα στα πεπραγμένα της». Το Ιράν ενισχύει συστηματικά τις δυνατότητές του με την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και φόβος του Ισραήλ είναι ότι αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν μελλοντικά να φέρουν πυρηνική κεφαλή. Για το κράτος του Ισραήλ, το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά υπαρξιακή απειλή, και επί σειρά ετών βρίσκεται σε σκιώδη πόλεμο με την Τεχεράνη.