Ο πόλεμος - και οι περιορισμοί στις ρωσικές εισαγωγές - θα μπορούσαν τώρα να έχουν «σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια» παγκοσμίως προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ κάνοντας λόγο για «σοβαρή κλιμάκωσή της», καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία είναι η πέμπτη.
«Μαζί, παρέχουν το 19% των παγκόσμιων προμηθειών κριθαριού, το 14% του σίτου και το 4% του καλαμποκιού» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας στον ΟΗΕ Qu Dongyu σημειώνοντας ότι οι διακοπές και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο σε 50 χώρες που εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε επίπεδο τουλάχιστον 30% της προσφοράς τους σε σιτάρι.
Αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό χώρες χαμηλού εισοδήματος, με ελλείμματα τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, την Ασία και την Εγγύς Ανατολή, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας βασίζονται στη Ρωσία για το ήμισυ της προμήθειας λιπασμάτων τους και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι το 2023.
Αυτό έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται ήδη σε άνοδο, έχοντας φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο του 2022.
Με την πρόσθετη αναστάτωση στην Ουκρανία και τη Ρωσία έρχεται η ακόλουθη προειδοποίηση από τον κ. Dongyu: «Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως, όταν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εισροών είναι ήδη υψηλές και ασταθείς.
«Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την αγροτική παραγωγή και την αγοραστική δύναμη στην Ουκρανία, οδηγώντας σε αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια σε τοπικό επίπεδο».
Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν όσους εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία να αναζητήσουν τώρα εναλλακτικούς προμηθευτές για να «απορροφήσουν το σοκ» της διαταραχής.