Πριγκόζιν: Έχει πατήσει τις «κόκκινες γραμμές» του Κρεμλίνου - Τι επιδιώκει;
AP
AP

Πριγκόζιν: Έχει πατήσει τις «κόκκινες γραμμές» του Κρεμλίνου - Τι επιδιώκει;

«Σοβαρά ενοχλημένη» είναι η ανώτατη ηγεσία του Κρεμλίνου από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Wagner Group Γιεβγκένι Πριγκόζιν, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην τελευταία του ενημέρωση σχετικά με τη σύγκρουση επικαλούμενο ανώτερες πηγές της Μόσχας. 

Επικαλούμενο μια έκθεση του ρωσικού αντιπολιτευτικού πρακτορείου Meduza, το αμερικανικό think - tank σημείωσε ότι οι πηγές ανέφεραν ότι «ο Πριγκόζιν μπορεί να έχει περάσει τις "κόκκινες γραμμές" του Κρεμλίνου και μπορεί να αποξενώσει τους υποστηρικτές του εντός του ρωσικού εσωτερικού κύκλου».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εισβάλει σε διάφορα σημεία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου και δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα αντέδρασε αφού Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, γράφοντας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανέφεραν έκαναν λόγο για ουκρανική προέλαση βόρεια και νότια της ανατολικής ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ, με ορισμένους να υπονοούν ότι ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επίθεση δεν είχε ακόμη ξεκινήσει.

«Οι δηλώσεις που κυκλοφορούν από μεμονωμένα κανάλια του Telegram σχετικά με "αμυντικές επιχειρήσεις" που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές κατά μήκος της γραμμής στρατιωτικής επαφής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση στο Telegram.

«Η συνολική κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι υπό έλεγχο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας την περιγραφή του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο αισθάνθηκε υποχρεωμένο να εκδώσει την ανακοίνωση αντανακλά αυτό που η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια "πολύ δύσκολη" στρατιωτική επιχείρηση.

Εκπαραθύρωση;

Ο ρόλος του Πριγκόζιν σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου και εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης προκαλεί πολλά ερωτηματικά. 

Σε σχετικό ρεπορτάζ του το CNN αναρωτιέται αν ο ιδρυτής της Wagner και μέλος του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου «φλερτάρει με την εκπαραθύρωση; Ή μήπως απλά έχει φτάσει στα όριά του, αφού πέρασε μήνες στο μέτωπο;»

Ο Πριγκόζιν έκανε γρήγορα πίσω στο σχόλιό του για τον «παππού» καταγράφοντας ένα μεταγενέστερο φωνητικό σημείωμα που διευκρίνισε ότι μπορεί να αναφερόταν στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Μιχαίλ Μίζιντσεφ ή στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γκερασίμοφ. 

Επί μήνες, το αφεντικό της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έβλεπε το πολιτικό του αστέρι να ανεβαίνει στη Ρωσία, καθώς οι μαχητές του έμοιαζαν να είναι οι μόνοι ικανοί να προσφέρουν απτή πρόοδο στο πεδίο της μάχης στον εξοντωτικό πόλεμο φθοράς στην ανατολική Ουκρανία. Και έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πιέσει για ό,τι θέλει, συμπεριλαμβανομένων αυτών των περιζήτητων προμηθειών πυρομαχικών.

Όμως, εν μέσω αυτών των επιτυχιών -ιδιαίτερα στο  Μπαχμούτ- ο Πριγκόζιν αναζωπύρωσε και ενίσχυσε μια διαμάχη με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Ως έξυπνος πολιτικός και  επιχειρηματίας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε ως ικανός, αδίστακτος πατριώτης - σε αντίθεση με το «ακατάλληλο» στρατιωτικό κατεστημένο της Ρωσίας

Πολιτικά αναλώσιμος;

Το CNN επισημαίνει ότι «μπορεί να φαίνεται περίεργο σε μια χώρα όπου η άσκηση κριτικής στον στρατό μπορεί ενδεχομένως να κοστίσει σε ένα άτομο μια περίοδο φυλάκισης, το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν τη γλιτώνει με την έντονη κριτική που ασκεί στους στρατηγούς του Πούτιν. Αλλά ο Πούτιν προεδρεύει σε ένα σύστημα  όπου οι εσωτερικές διαμάχες και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελίτ στην πραγματικότητα ενθαρρύνονται για να παράγουν αποτελέσματα, εφόσον το «κάθετο της εξουσίας» παραμένει πιστό και λογοδοτεί στον αρχηγό του κράτους.

Αλλά τα διαδικτυακά ξεσπάσματα του Πριγκόζιν ξεπερνούν τα όρια, λένε ορισμένοι παρατηρητές.

Σε ένα πρόσφατο νήμα στο Twitter, η δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War με έδρα την Ουάσινγκτον ανέφερε: «Εάν το Κρεμλίνο δεν απαντήσει στις κλιμακούμενες επιθέσεις του Πριγκόζιν κατά του Πούτιν μπορεί να διαβρώσει περαιτέρω τον κανόνα στο σύστημα Πούτιν, στο οποίο μεμονωμένοι παράγοντες μπορούν να διεκδικούν θέση και επιρροή (και να έχουν και άλλοτε να χάνουν την εύνοια του Πούτιν ), αλλά δεν μπορούν να επικρίνουν άμεσα τον Πούτιν».

Οι εικασίες επικεντρώνονται λοιπόν στο αν ο Πριγκόζιν είναι πολιτικά αναλώσιμος, αν τα ξεσπάσματά του είναι ένα είδος έξυπνης επιχείρησης εξαπάτησης - ή, το πιο ανησυχητικό για τον Πούτιν, αν το σύστημα πιστών που διατηρεί την ομαλή λειτουργία του Κρεμλίνου αρχίζει να καταρρέει.

«Αυτό δεν είναι γραφτό να συμβεί στο σύστημα Πούτιν», δήλωσε ο ιστορικός του Ψυχρού Πολέμου και καθηγητής του Johns Hopkins School of Advanced International Studies, Σεργκέι Ράντσενκο σε ένα πρόσφατο νήμα στο Twitter. «Το σύστημα του Πούτιν επιτρέπει στα τσιράκια να επιτίθενται το ένα στο άλλο, αλλά ποτέ να υπονομεύουν την καθεστηκυία τάξη. Ο Πριγκόζιν ξεπερνά αυτή τη γραμμή. Είτε ο Πούτιν θα απαντήσει και ο Πριγκόζιν θα εξολοθρευτεί, είτε -αν αυτό δεν συμβεί- θα σταλεί ένα μήνυμα κατευθείαν. Ένα σήμα ότι το αφεντικό έχει αποδυναμωθεί θανάσιμα. Και αυτό είναι ένα σύστημα που δεν σέβεται την αδυναμία».

Αυτή η θεωρία θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται γύρω από τον Μπαχμούτ.