«Πράσινο φως» από Σαλβίνι για την αποβίβαση 116 προσφύγων στην Ιταλία

«Πράσινο φως» από Σαλβίνι για την αποβίβαση 116 προσφύγων στην Ιταλία

Το «πράσινο φως» για την αποβίβαση περίπου 100 μεταναστών από ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στην περιοχή Αουγκούστα κοντά στην Κατάνια της Σικελίας, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν άμεσα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν θα παραμείνουν στην Ιταλία.

«Δεν είμαστε το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, η Ιταλία έθεσε σήμερα τέρμα στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη ελεγχόμενη αφρικανική μετανάστευση, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο πλοίο της ακτοφυλακής να αποβιβάσει τους 116 αιτούντες άσυλο στη νότια Ιταλία.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία να παραλάβουν αιτούντες άσυλο που παρέμεναν πάνω στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti στο λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα την περασμένη εβδομάδα.

Σε μήνυμά του μέσω Facebook ο Σαλβίνι δήλωσε: «To πρόβλημα λύθηκε γιατί 5 ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και κάποιοι επίσκοποι στην Ιταλία θα αναλάβουν την ευθύνη των 116 μεταναστών. Είχα ζητήσει λίγες μέρες ώστε να αφυπνίσω τις συνειδήσεις, επειδή όλοι είναι καλοί και ευγενικοί με τα λιμάνια των άλλων. Δεν είμαστε το προσφυγικό στρατόπεδο της Ευρώπης».

Εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι πέντε χώρες - μέλη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία- καθώς και η ιταλική Εκκλησία δέχθηκαν να αναλάβουν τους 131 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα και παραμένουν αποκλεισμένοι επί πολλές ημέρες πάνω στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, κοντά στην Κατάνια της Σικελίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, περισσότεροι από τους μισούς αναμένεται να παραμείνουν στην Ιταλία, υπό την ευθύνη της Εκκλησίας.

Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στους διασωθέντες να αποβιβαστούν έπειτα από πολλές ημέρες παραμονής πάνω στο σκάφος. Αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο χωριστά πλεούμενα, περίπου 140 μετανάστες διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον άλλοι 110 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης. Μεταφέρθηκαν στο Gregoretti, ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σκάφος μπόρεσε να προσεγγίσει τρεις ημέρες αργότερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, όμως ο Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να αφήσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν μέχρι να συμφωνηθεί ένα σχέδιο άμεσης κατανομής με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε γι΄άλλη μια φορά τις χώρες-μέλη να βρουν μια μόνιμη συμφωνία για την αποβίβαση ναυαγών που διασώζονται στη θάλασσα, που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.