«Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνήθηκαν να εμπλακούν στις συνομιλίες», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα ότι ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η Ρωσία δεν ήταν ακόμη σοβαρή για μια πραγματική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δρα στη «σωστή κατεύθυνση» στην Ουκρανία, επειδή η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία. «Στην πραγματικότητα, το θεμελιώδες πράγμα εδώ είναι η πολιτική των γεωπολιτικών μας αντιπάλων που στοχεύει στην διάσπαση της Ρωσίας, της ιστορικής Ρωσίας», είπε ο Πούτιν.
«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση πλησιάζει σε επικίνδυνο επίπεδο, ο Πούτιν είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο». Ισχυρίστηκε ότι η Δύση είχε ξεκινήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014 ανατρέποντας έναν φιλορώσο πρόεδρο στις διαδηλώσεις της Επανάστασης του Μαϊντάν.
Αμέσως μετά από εκείνη την επανάσταση, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις άρχισαν να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Ο Πούτιν περιέγραψε τη Ρωσία ως μια «μοναδική χώρα» και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της ήταν ενωμένος στην επιθυμία να την υπερασπιστεί. «Όσον αφορά το κύριο μέρος - το 99,9% των πολιτών μας, ο λαός μας που είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα για τα συμφέροντα της πατρίδας - δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για μένα εδώ», είπε ο Πούτιν.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε την πιο θανατηφόρα πολεμική διαμάχη στην Ευρώπη από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, από την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962. Μέχρι τώρα, υπάρχει μόλις ένα ελάχιστο ίχνος για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου.
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι την επίτευξη όλων των αντικειμενικών σκοπών του, ενώ το Κίεβο ανακοινώνει ότι δεν θα ησυχάσει, μέχρι ο κάθε Ρώσος στρατιώτης εκδιωχθεί από όλες τις περιοχές του, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την οποία, η Ρωσία κατέλαβε το 2014.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί στο Κίεβο και σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα απογειώθηκαν στη Λευκορωσία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση με πιθανό στόχο το Κίεβο