Πούτιν: Η ελίτ της Δύσης θυσιάζει τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσει την κυριαρχία της

Πούτιν: Η ελίτ της Δύσης θυσιάζει τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσει την κυριαρχία της

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση «προκαλούν» παγκόσμια κρίση, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης για οικονομικά ζητήματα.

«Οι συντάκτες τους, καθοδηγούμενοι από κοντόφθαλμες, διογκωμένες πολιτικές φιλοδοξίες, τη ρωσοφοβία, έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, τις δικές τους οικονομίες, την ευημερία των πολιτών τους. Αυτό το βλέπουμε, κατ' αρχάς, στην απότομη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η συνέχιση της «εμμονής με τις κυρώσεις» της Δύσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις «πιο δύσκολες, δυσεπίλυτες συνέπειες» για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους», σχολίασε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία αντιπαρέρχεται τις εξωτερικές προκλήσεις που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις και ο πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνεται.

«Η εβδομαδιαία αύξηση των τιμών έχει ήδη πέσει στο 0,1%-- αυτό είναι ήδη κοντά στον εβδομαδιαίο ρυθμό ανάπτυξης που αντιστοιχεί στον στόχο της Τράπεζας της Ρωσίας για τον πληθωρισμό», είπε.

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης με ΝΑΤΟ και πυρηνικού πολέμου

Τον κίνδυνο της γενίκευσης της σύρραξης της Ρωσίας στην Ουκρανία και με χώρες του ΝΑΤΟ και τελικά του πυρηνικού πολέμου επανέφερε στο τραπέζι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την Πέμπτη ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που δίνεται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της εγείρει τον κίνδυνο πρόκλησης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ πάντα ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, ερήμωσε τμήματα του πρώην Σοβιετικού γείτονά της και δημιούργησε φόβους για τη σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», είπε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία έχει περίπου 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία- έχουν περίπου 6.065 κεφαλές μαζί, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. .

Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Μόσχα έπρεπε να αμυνθεί από τη δίωξη των ρωσόφωνων. Ο Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ουσιαστικά ένας λαός, θεωρεί τον πόλεμο ως μια αναπόφευκτη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορεί ότι απειλούν τη Ρωσία με την ανάμιξή της στο κατώφλι της μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Κρεμλίνο: Όλοι θέλουν να αποφύγουν γενικευμένη σύγκρουση, αλλά...

Το Κρεμλίνο, μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ σχολίασε με τη σειρά του ότι «όλοι θέλουν να αποφύγουν» μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δώσει «την πιο αποφασιστική απάντηση» σε όσους θα προσπαθήσουν να εμπλακούν στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ και, το πιο σημαντικό, η Ουάσιγκτον», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τακτική τηλεδιάσκεψη. «Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δώσει την πιο αποφασιστική απάντηση στην πλευρά που προσπαθεί με κάποιο τρόπο να μπει στην Ουκρανία και να μπει στην ειδική επιχείρηση που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.