Πούτιν: Επιθεώρησε τα έργα στην γέφυρα της Κριμαίας οδηγώντας μία Mercedes
AP
AP

Πούτιν: Επιθεώρησε τα έργα στην γέφυρα της Κριμαίας οδηγώντας μία Mercedes

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε σήμερα με μια Mercedes στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, λιγότερο από δύο μήνες από την έκρηξη που έκοψε στα δύο ένα από τα έργα-  βιτρίνας του αρχηγού του Κρεμλίνου.

Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα μήκους 19 χλμ., την οποία εγκαινίασε προσωπικά ο Πούτιν το 2018, βομβαρδίστηκε στις 8 Οκτωβρίου σε μια επίθεση που η Ρωσία είπε ότι έγινε από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαράτ Χουσνουλίν, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση πίσω από το τιμόνι μιας Mercedes, κάνοντας ερωτήσεις για το πού σημειώθηκε η επίθεση.

«Οδηγούμε από τη δεξιά πλευρά», είπε ο Πούτιν, καθώς διέσχιζε τη γέφυρα. "Η αριστερή πλευρά της γέφυρας, όπως καταλαβαίνω, είναι σε λειτουργική κατάσταση, αλλά παρ' όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να τη φέρουμε σε ιδανική κατάσταση".

Ο Πούτιν περπάτησε επίσης κατά μήκος τμημάτων της γέφυρας, της μεγαλύτερης της Ευρώπης, για να επιθεωρήσει τμήματα που εξακολουθούν να είναι εμφανώς κατεστραμμένα. 

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για τον βομβαρδισμό της γέφυρας το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Πούτιν. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε ότι η επίθεση οργανώθηκε από την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η έκρηξη κατέστρεψε ένα τμήμα της οδικής γέφυρας, διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία στα στενά του Κερτς. Η έκρηξη κατέστρεψε επίσης πολλά βυτιοφόρα καυσίμων σε τρένο που κατευθυνόταν προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας από τη γειτονική νότια Ρωσία.

Η Ρωσία το 2014 προσάρτησε την Κριμαία, η οποία έφυγε διοικητικά από τη Σοβιετική Ρωσία και πέρασε στη Σοβιετική Ουκρανία το 1954 από τον τότε Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ και αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία το 1994 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να ανακτήσει την Κριμαία, η οποία βασίζεται στη γέφυρα για προμήθειες.

Η εταιρεία του συμμάχου του Πούτιν, Arkady Rotenberg, ανέλαβε να φέρει σε πέρας την τεράστια κατασκευή, η οποία είναι η μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης. Ο Πούτιν επαινούσε εδώ και καιρό το έργο και καυχιόταν κάποια στιγμή ότι οι Ρώσοι Τσάροι και οι Σοβιετικοί ηγέτες ονειρεύονταν να το κατασκευάσουν αλλά δεν το έκαναν ποτέ.