Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε τις στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα λέει ότι προσάρτησε πέρυσι, καθώς η Ομάδα των ΥΠΕΞ των G7 που συνεδρίαζε στην Ιαπωνία καταδίκασε το ρωσικό σχέδιο για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε τις περιοχές Χερσώνα και Λουχάνσκ, παρακολούθησε μια συνάντηση με τη στρατιωτική διοίκηση στην πρώτη και επισκέφθηκε ένα αρχηγείο της εθνικής φρουράς στη δεύτερη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή.
Putin: "This is one of the shrines of the armed forces. an icon whose owner was one of the most successful defence ministers of the Russian army in the 19th century... pic.twitter.com/cGcfmqUAic
— obob (@obob05909615) April 18, 2023
Αναφέρεται, επίσης, ότι στο Χερσώνα, άκουσε αναφορές από διοικητές των αερομεταφερόμενων δυνάμεων και της στρατιωτικής ομάδας «Δνείπερος», καθώς και από άλλους ανώτερους αξιωματικούς που τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην περιφέρεια της Χερσώνας μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
#Russian news agency report that President Putin visited the "Dnepr" Headquarters of the Russian army in the Kherson area pic.twitter.com/RJzTqjbHau
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) April 18, 2023
Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε εκεί με τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, τον στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, και άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν για την κατάσταση στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, των οποίων η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση τον Σεπτέμβριο.
«Είναι σημαντικό για μένα να μάθω την άποψή σας για την κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε πληροφορίες», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται ότι Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια είναι τρεις από τις τέσσερις περιοχές που ο Πούτιν ανακήρυξε την προσάρτησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί τις απέρριψαν.
Ενισχύοντας την πίεση στο Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του, ο Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει μικρότερης εμβέλειας, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα στον στενό σύμμαχό του, τη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει επίσης με την Ουκρανία. Η Ρωσία λέει ότι η ανάπτυξη της αναγκάστηκε από την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.
Στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν την Τρίτη το σχέδιο της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως «απαράδεκτο». «Η ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και η απειλή της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτες», ανέφεραν οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους στο τέλος της τριήμερης συνάντησής τους.
Διαβάστε ακόμα:
G7: Όσες χώρες βοηθούν τη Ρωσία θα το πληρώσουν ακριβά