Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς δεν απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη την Παρασκευή.
«Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή η ύπαρξή της, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει», υποστήριξε.
«Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς... δεν έχουμε τέτοια ανάγκη», σχολίασε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τμήματα του κεντρικού Κιέβου αλλά έχει επιλέξει να μην το κάνει για διάφορους λόγους. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους λόγους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στα παραμεθόρια εδάφη της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας από άλλα μέτωπα.
«Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν», όπως τα δυτικά άρματα»
Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία από τους συμμάχους της «θα καούν», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση των αεροσκαφών αυτών στο Κίεβο.
Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, όπως ζητούσε διαρκώς η ουκρανική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των αεροσκαφών, ούτε ο αριθμός τους. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Πολωνία έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
«Τα άρματα, που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ.
Ένα από τα εμπόδια γύρω από την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα σταθμεύουν για επισκευές. Και αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία.
Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις γειτονικών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Στην περίπτωση που τα μαχητικά «βρίσκονται σε βάσεις εκτός της Ουκρανίας, θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις βάσεις, πώς θα τις πλήξουμε», απείλησε ο Πούτιν. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμπλακεί ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
«Ο Ζελένσκι είναι ντροπή για τον εβραϊκό λαό»
Αναφερόμενος στην εβραϊκή καταγωγή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι «δεν είναι Εβραίος» και τον αποκάλεσε «ντροπή για τον εβραϊκό λαό», κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Ουκρανία ότι βρίσκεται στα χέρια των νεοναζί για να δικαιολογήσει την ένοπλη επιχείρησή του εκεί.
«Είχα πολλούς Εβραίους φίλους από την παιδική μου ηλικία. Και λένε ότι ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, αλλά ντροπή για τον εβραϊκό λαό. Αυτό δεν είναι αστείο», είπε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την προεδρία της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ορισμένα από τα αδέλφια του παππού του εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ψευδείς τις ρωσικές κατηγορίες ότι έχει υποστηρίξει τους νεοναζί στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν επέμεινε και πάλι ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
«Έχουμε το πλήρες δικαίωμα να θεωρούμε ότι ο στόχος της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας που θέσαμε είναι ένας από τους βασικούς».
Αναφερόμενος στη σύρραξη στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι σε σύντομο διάστημα η Ουκρανία θα έχει εξαντλήσει τον δικό της εξοπλισμό και δεν θα μπορεί να πολεμήσει για καιρό με τα ξένα όπλα που φέρνει από το εξωτερικό.
«Σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς τον δικό της εξοπλισμό. Τίποτα δεν θα απομείνει από αυτόν. Όλα τα όπλα με τα οποία πολεμούν και όλα όσα χρησιμοποιούν τα φέρνουν από έξω. Δεν μπορείς να πολεμάς για πολύ καιρό έτσι», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της και δήλωσε ότι ο στρατός της δεν έχει «καμία πιθανότητα» απέναντι στο στρατό της Ρωσίας.
Ενός λεπτού σιγή από τον Πούτιν για τον «πολύ καλό άνθρωπο», Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ, ο Πούτιν ζήτησε από το ακροατήριο να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών.
Ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε σε συλλυπητήριο μήνυμά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θεωρούσε τον Μπερλουσκόνι αγαπητό φίλο και εξαιρετικό πολιτικό, είπε στο ακροατήριο:
«Μόλις πρόσφατα απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι. Έκανε πολλά για την οικοδόμηση φυσιολογικών μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, πολύ δραστήριος και ενεργητικός».
Και πρόσθεσε: «Τον θεωρώ χωρίς καμία υπερβολή προσωπικότητα παγκόσμιας κλίμακας. Ζητώ συγγνώμη από το ακροατήριο. Θα ήθελα να ζητήσω ένα λεπτό σιγής στη μνήμη του».
Όπως και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Μπερλουσκόνι καλλιέργησε στενές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τα πρώτα χρόνια του Πούτιν στο Κρεμλίνο από το 2000 και μετά.
Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο Σρέντερ έγιναν προσωπικοί φίλοι του Ρώσου ηγέτη και επικρίθηκαν στη Δύση επειδή στάθηκαν στο πλευρό του πολύ καιρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Ρωσία το 2014.
«Να δημιουργηθεί ψυχιατρικό ινστιτούτο για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής ινστιτούτο με αντικείμενο την μελέτη της συμπεριφοράς των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), στην οποία συζητούνταν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση στη Ρωσία της «αλλαγής φύλου». Εν συνεχεία η Κρατική Δούμα ψήφισε το νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση. Την όλη συζήτηση στην Κρατική Δούμα δημοσιεύει ο ιστότοπος Meduza,
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εντολή του προέδρου για τη δημιουργία στη βάση του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής πρόσθετου ινστιτούτου που δεν θα μελετάει μόνο αυτές, αλλά και μια σειρά κατευθύνσεις συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και την κοινωνική συμπεριφορά», δήλωσε ο Μουράσκα, απαντώντας στον βουλευτή Ανατόλι Βάσερμαν, όταν ρώτησε αν το υπουργείο Υγείας μελετάει τις αντιλήψεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ για τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλικότητα «σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα».
Ο ιστότοπος Meduza, επικαλούμενος εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του Μουράσκα ενδέχεται να επιβεβαιώνουν το ότι στη Ρωσία θέλουν να εισαγάγουν μια διά της βίας θεραπεία μεταστροφής - που συνιστά ένα σύμπλεγμα ψευδοεπιστημονικών, βίαιων ψυχολογικών και σωματικών πρακτικών, με την βοήθεια των οποίων μπορεί δήθεν να θεραπευθεί ο μη ετεροφυλικός προσανατολισμός. Ο ΟΗΕ εξισώνει αυτές τις μεθόδους με βασανιστήρια».
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα για την απαγόρευση «της αλλαγής φύλου», αποκλείει πλήρως την δυνατότητα διεμφυλικής μετάβασης με την βοήθεια χειρουργικών επεμβάσεων. Τέτοιες επεμβάσεις εάν το νομοσχέδιο ψηφισθεί , θα επιτρέπονται μόνο για «την θεραπεία γενετικών φυσιολογικών ανωμαλιών διαμόρφωσης φύλου στα παιδιά» και για αυτό θα απαιτείται αντίστοιχη απόφαση ιατρικής επιτροπής κρατικού ιδρύματος υγείας. Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης να απαγορευθεί η νομική αλλαγή του γενετικού δείκτη.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σειρά γιατρών επικρίνουν έντονα το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση ψυχιατρικών διαταραχών και αυτοκτονιών, όπως επίσης και στην εμφάνιση μαύρης αγοράς παράνομων χειρουργικών επεμβάσεων.
Στις 14 Ιουνίου η Κρατική Δούμα ομόφωνα ψήφισε το νομοσχέδιο που απαγορεύει σε διεμφυλικά άτομα να αλλάξουν τα έγγραφα ταυτοποίησής τους και τις «ιατρικές επεμβάσεις». Το εν λόγω νομοσχέδιο απαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν αντίστοιχες εγχειρήσεις, με εξαίρεση εκείνες που σχετίζονται με τη θεραπεία των «γενετικών φυσιολογικών ανωμαλιών».
Σύμφωνα με την ετήσια κατάλογο της ευρωπαϊκής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ILGA-Europe, το 2022 η Ρωσία κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο των χωρών ως προς το επίπεδο πολιτικής και νομικής προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Πιο κάτω από τη Ρωσία είναι μόνο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδιση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων, την παιδοφιλία και την αλλαγή φύλου». Από το 2013 στη Ρωσία έχει απαγορευθεί η «προπαγάνδιση» μεταξύ των ανηλίκων, ενώ τώρα απαγορεύεται μεταξύ όλων των Ρώσων. Στην πραγματικότητα ο νόμος επιβάλλει ταμπού σε συζητήσεις που έχουν θέμα την ομοφυλοφιλία και τα διεμφυλικά άτομα σε οποιοδήποτε πλαίσιο που δεν είναι αρνητικό.