Αίτηση στο Κογκρέσο υπέβαλε το Πουέρτο Ρίκο ώστε να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, μετά από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη μικρή χώρα της Καραϊβικής.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Ricardo Rossello, οι ψηφοφόροι ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στο αμερικάνικο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το CNBC όμως, το Πουέρτο Ρίκο θεωρείται χαμηλής προτεραιότητας ζήτημα για την Ουάσινγκτον.
Οι Πορτορικανοί είναι πολίτες των ΗΠΑ από το 1917, ωστόσο τα οφέλη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες των ΗΠΑ ήταν περιορισμένα. Ένα από τα προβλήματα πολλών κατοίκων είναι ότι πληρώνουν εξ ολοκλήρου για την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλισή τους, αλλά μπορούν να εισπράξουν μόνο ένα περιορισμένο ποσό αυτών των παροχών σε σχέση με τους υπόλοιπους αμερικάνους πολίτες. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι ότι χιλιάδες Πορτορικανοί υπηρετούν στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για τον αρχηγό τους.
Στις αρχές Μαΐου, το Πουέρτο Ρίκο ζήτησε επισήμως να κηρύξει ότι βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους του μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τους πιστωτές του.
Η αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους ύψους 70 δισ. δολαρίων του Πουέρτο Ρίκο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς δημοσίων ομολόγων και θα θέσει το έδαφος για μια μεγάλη δικαστική μάχη μεταξύ του νησιού και των πιστωτών του, οι οποίοι είναι μια σειρά από hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια.
Υπάρχει κόσμος που θεωρεί πως η ένταξη στις πολιτείες των ΗΠΑ είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει το Πουέρτο Ρίκο από την οικονομική κρίση, ωστόσο άλλοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για τις οικονομικές δυσπραγίες και προτιμούν την ανεξαρτησία μετά από πέντε αιώνες αποικιακής κυριαρχίας.
Στα 123 δισ. δολάρια το κόστος της αποικιοκρατίας των ΗΠΑ
Μετά την ανακοίνωση του Πουέρτο Ρίκο τον Μάιο για το σημείο καμπής στο οποίο είχε φτάσει η οικονομία της χώρας, τα φώτα της δημοσιότητας εστίασαν σ'' αυτό που πλέον ονόμαζαν την “Ελλάδα της Αμερικής”.
Το συνολικό χρέος του νησιού είναι στα 123 δισ. δολάρια και δε θυμίζει καμία χρεοκοπία που έχει ξανασυμβεί στις ΗΠΑ. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι όλα θα γίνουν χειρότερα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Για παράδειγμα, η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ το 2013 αφορούσε μόνο 18 δισ. δολάρια, το ένα ένατο του χρέους του Πουέρτο Ρίκο. Ουσιαστικά η σχέση ΗΠΑ – Πουέρτο Ρίκο δεν είναι παρά μια σύγχρονη μορφή αποικιοκρατίας που κρατάει από το 1898 αλλά δεν είναι πιο βιώσιμη – τουλάχιστον για το Πουέρτο Ρίκο.
Η μικρή χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο υπερπόντιο έδαφος που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον κυριαρχικό έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι η σημαντικότερη αποικιακή κατοχή στην ιστορία του έθνους. Αυτή η σχέση παρήγαγε πολύ μεγάλα κέρδη για τις αμερικανικές θυγατρικές στο νησί για περισσότερο από έναν αιώνα, ακόμη και όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι η κοινοπολιτεία του Πουέρτο Ρίκο, που δημιουργήθηκε το 1952, ήταν μια αυτοδιοικούμενη περιοχή. Τώρα, όμως, με ένα συμβούλιο διορισμένο από την Ουάσιγκτον που εποπτεύει την οικονομία του νησιού και με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει ότι το Κογκρέσο εξακολουθεί να ασκεί κυριαρχική εξουσία στο Πουέρτο Ρίκο, η μάσκα της “αυτοδιοίκησης” έχει πέσει.
Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ουάσινγκτον και του Σαν Χουάν πρέπει να βρουν μια νέα οικονομική και πολιτική λύση για την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Intercept, “η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο θα μπει στον “πάγο” για αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο Andrew Rosenberg, σύμβουλος στο Ad Hoc Group των Ομολογιούχων Γενικών Υποχρεώσεων του Πουέρτο Ρίκο. "Μην μπερδεύεστε: Το συμβούλιο έχει επιλέξει να μετατρέψει το Πουέρτο Ρίκο στην επόμενη Αργεντινή".
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη