Μετά από την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, που έχει αναστατώσει όλη την υφήλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων στη χώρα, εγείροντας ανησυχίες πως η κατάσταση ενδεχομένως να είναι χειρότερη από ότι φαίνεται. Βέβαια, το κινεζικό καθεστώς δεν μπορεί να υπερβεί τα αδιέξοδα του, σε αυτή την περίσταση.
Όλο και περισσότερες χώρες πλέον αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ήρθε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον, κατηγορώντας το Πεκίνο πως υποτιμά την οξύτητα της σημερινής κρίσης, καθώς δεν παρέχει αξιόπιστα στοιχεία τόσο για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται, ούτε για τις απώλειες της πανδημίας.
Το κομμουνιστικό καθεστώς ουσιαστικά αντιμετωπίζει την άλυτη εξίσωση που απαιτεί την αντιμετώπιση της έξαρσης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και της αδυναμίας του να παραδεχθεί τα λάθη της εφαρμογής της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων. Η κοινωνική έκρηξη που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα, από τις αυστηρές πολιτικές του καθεστώτος, έδειξε παραστατικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και τα όρια της δράσης του.
Αφού η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων είχε δεινά αποτελέσματα τόσο στον πληθυσμό όσο και στην οικονομία, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να ανοίξει σταδιακά τη χώρα, δίχως ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Οι περιορισμοί του κινεζικού συστήματος υγείας αλλά και η κυβερνητική πολιτική δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια για μία βιώσιμη στρατηγική.
Οι αλλαγές στην αντιμετώπιση του κορονοϊού σήμανε ουσιαστικά μία νέα κανονικότητα για τα αστικά κέντρα, που όμως πλέον ακολουθήθηκε από πολλές χιλιάδες κρούσματα και ανθρώπινες απώλειες. Το καθεστώς έχει ανακοινώσει πως δεν θα υπολογίζει τα ασυμπτωματικά κρούσματα ως ενεργά στην καταμέτρησή τους, χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ πλέον ανακοινώνει πολύ λίγους θανάτους, αλλάζοντας ριζικά τη μεθοδολογία καταμέτρησής τους.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ για την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση ήταν εκείνες που εξαγρίωσαν τις κινεζικές αρχές. Ο διεθνής οργανισμός συνέστησε την επέκταση του εμβολιασμού, χτυπώντας ένα ευαίσθητο νεύρο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η δυσπιστία για τα κινεζικά εμβόλια για τον κορονοϊό, ειδικά στους ηλικιωμένους, αποτελεί κόκκινο πανί για το καθεστώς που αρνείται να παραδεχθεί την έλλειψη αποτελεσματικότητας τους και εμμένει στην άρνηση για εισαγωγή εμβολίων δυτικής τεχνολογίας. Από τη στιγμή που οι κατηγορίες ουσιαστικά επεκτείνονται στην αδυναμία του Πεκίνου να διασφαλίσει την υγεία, αλλά ακόμα και τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα, δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ.