Η εκτόξευση πληθώρας πυραύλων στη θάλασσα από την Πιονγκ-Γιανγκ έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο στη Νότια Κορέα και τις χώρες της περιοχής, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μιλιταριστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας θεωρεί ως επιβεβλημένη τη χρήση του οπλοστασίου του, για να δείξει την ισχύ του αλλά και να εκμεταλλευτεί και την τρέχουσα συγκυρία.
Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο ήταν διάχυτη το προηγούμενο διάστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους τους στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα είχαν προειδοποιήσει πως θα αντιδράσουν τόσο έντονα όσο ποτέ, σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα επιχειρήσει μία πυρηνική δοκιμή. Είναι πιθανό οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να είχαν εντοπίσει τις κινήσεις στη Βόρεια Κορέα, που κατέληξαν στις εκτοξεύσεις των πυραύλων, εναντίον ουσιαστικά της Σεούλ.
Καθώς η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών πριν από λίγο καιρό, ο συναγερμός ήταν μεγάλος στο δυτικόστροφο στρατόπεδο. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πιονγκ-Γιάνγκ ήθελε να δείξει την αντίδραση της στις κοινές ασκήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας και να επιβεβαιώσει πως έχει και τη διάθεση αλλά και τη δύναμη να δράσει.
Τα πολλά μέτωπα που έχει ανοικτά η Ουάσιγκτον φυσικά δεν περνούν απαρατήρητα από τη Βόρεια Κορέα. Τη στιγμή που η προσοχή του Λευκού Οίκου έχει εστιαστεί στην Ουκρανία και τη στήριξη στο Κίεβο για την απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας και η Κίνα έχει αυξήσει την πίεση στη νήσο της Ταϊβάν, η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.
Βέβαια, το ολοκληρωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων του. Σε αυτό το πλαίσιο οι πυραυλικές δοκιμές έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της Πιονγκ-Γιανγκ που θεωρεί πως αυτή την χρονική στιγμή δεν θα έχει απάντηση στις πράξεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ούτε κι από τους συμμάχους της στην περιοχή.
Δεν είναι όμως μόνο το συμβατικό οπλοστάσιο που προκαλεί ανησυχία, καθώς οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Τζονγκ Ουν είναι γνωστές. Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας θεωρεί την κατοχή πυρηνικών όπλων ως συστατικό στοιχείο του καθεστώτος του.
Ταυτόχρονα, με την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος του, η Βόρεια Κορέα ενδυναμώνει τις συμμαχίες της τόσο με την Κίνα, όσο και με τη Ρωσία. Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν πλέον ανοικτά την Πιονγκ-Γιανγκ πως προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών. Το βορειοκορεατικό καθεστώς κάνει δηλαδή αισθητή την παρουσία του στο διεθνές στερέωμα, χρησιμοποιώντας τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα του, προβάλλοντας την ισχύ του, προς όφελος του.