Την ταχύτερη επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μετά από ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Οργανισμό να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου στις δοκιμές σε ασθενείς με κορονοϊό, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με το Reuters o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορονοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.
Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ, σημειώνει το πρακτορείο.
«Μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων» και αυτό «αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου». ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση.
Όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie's Kaletra /Aluvia).
Ξεχωριστές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε 440 ασθενείς στις ΗΠΑ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, συνεχίζονται παρά την αναστολή δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού.
Η Novartis και η ανταγωνίστρια εταιρεία Sanofi έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο, εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την Covid-19.
Η Novartis ανέφερε ότι η μελέτη στο The Lancet, ενώ κάλυπτε 100.000 άτομα, ήταν μόνο μελέτη «παρατήρησης» και δεν ήταν ικανή να αποδείξει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της υδροξυχλωροκίνης και των παρενεργειών.
«Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε σαφώς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis.