Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο σε σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμάει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13% περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους σε διάστημα δύο ετών. Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών - άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμάει, ακόμα ότι σε πολλές χώρες οι θάνατοι δεν καταγράφονται και οι μετρήσεις είναι ανακριβείς με το BBC και το Reuters να μεταδίδουν ότι ο επίσημος αριθμός θανάτων που αποδίδονται άμεσα στον COVID-19 και αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ κατά την περίοδο εκείνη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από 5,4 εκατομμύρια.
«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Βάσει των αναφορών του ΠΟΥ, στην Ινδία, σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από Covid- 10 φορές περισσότεροι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία - και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από Covid παγκοσμίως.
Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ βασίζονται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή πόσοι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ό,τι θα αναμενόταν κανονικά με βάση τη θνησιμότητα στην ίδια περιοχή πριν χτυπήσει η πανδημία.
Επίσης, οι υπολογισμοί λαμβάνουν υπόψη τους θανάτους που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν. Συνυπολογίζει ακόμα την κακή τήρηση αρχείων σε ορισμένες περιοχές.
Η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων Covid από τα 5,4 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν πιστεύεται ότι είναι άμεσοι θάνατοι που προκλήθηκαν από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.
Εκτός από την Ινδία, οι χώρες με τους υψηλότερους συνολικούς υπερβολικούς θανάτους περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι αριθμοί για τη Ρωσία είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τα ποσοστά υπερβολικών θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου -όπως η Αμερική, η Ισπανία και η Γερμανία- ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.
Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.
«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.