Τα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό είναι πολύ υψηλότερα σε ασθενείς με διαβήτη στην Αφρική, όπου ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται ραγδαία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μια ανάλυση δεδομένων του ΠΟΥ από 13 αφρικανικές χώρες διαπίστωσε μέσον όρο θνητότητας 10,2% σε διαβητικούς που νόσησαν από κορονοϊό σε σχέση με 2,5% συνολικά σε ασθενείς με κορονοϊό.
Ο κορονοϊός μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η καταπολέμηση της επιδημίας του διαβήτη στην Αφρική είναι σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο σημαντική με την μάχη κατά της παρούσας πανδημίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ματσιντίσο Μοέτι, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.
Εκτιμάται ότι το 70% των διαβητικών στην ήπειρο δεν γνωρίζει ότι πάσχει από την νόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο αριθμός των διαβητικών στην Αφρική αναμένεται να φθάσει στα 55 εκατομμύρια ως το 2045, από 24 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, προβλέπει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.
Τα στοιχεία από την Αφρική ως προς τον αυξημένο κίνδυνο των διαβητικών να καταλήξουν από κορονοϊό αντανακλούν μια παγκόσμια τάση: μια έρευνα του Reuters φέτος ανέφερε ότι η πανδημία αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ χάνουν την μάχη της δημόσιας υγείας απέναντι στον διαβήτη εδώ και μια δεκαετία.
Μέχρι σήμερα η Αφρική έχει καταγράψει πάνω από 8,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 220.000 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς.
Λιγότερο από το 7% του αφρικανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σε σχέση με περίπου το 40% που είναι το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.