«Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ καλώντας όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το Reuters.
Μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του κορονοϊού ως πανδημίας, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι «η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη».
«Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», υπογράμμισε τονίζοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν μια στρατηγική αναχαίτισης, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο φόρος αίματος πιθανόν να ανεβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι με περισσότερα από 127,800 κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο και 4,718 νεκρούς μέχρι την Πέμπτη το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times, για πρώτη φορά από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε χθες, Τετάρτη, πανδημία τον κορονοϊό, ανησυχώντας για την "εξάπλωσή" του, την "σοβαρότητα των κρουσμάτων" και "την ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται".
.@WHO is deeply concerned by the alarming levels of the #coronavirus spread, severity & inaction, & expects to see the number of cases, deaths & affected countries climb even higher. Therefore, we made the assessment that #COVID19 can be characterized as a pandemic. https://t.co/97XSmyigME pic.twitter.com/gSqFm947D8
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 11, 2020
"Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους", εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη έλλειψη υλικού και ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η οργάνωσή του εργάζεται "νυχθημερόν" για να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει ήδη αποστείλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες.
.@WHO is working day and night and stands ready to support all countries to fight #COVID19.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 12, 2020
Here is my full briefing from today: https://t.co/uX9xaatAcN