Παρά την επιμονή πολλών χωρών, η ετήσια Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα συμμετοχής της Ταϊβάν στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν την εβδομάδα αυτή στην Γενεύη, υπό την σφοδρή πίεση του Πεκίνου.
«Οι άνευ προηγουμένου υγειονομικές απειλές που γνωρίζουμε σήμερα απαιτούν στενή διεθνή συνεργασία...και η πρόσκληση προς την Ταϊβάν θα εξέφραζε την δέσμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μία συμπεριληπτική προσέγγιση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης.
Κατά την έναρξη της 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας - του ανωτάτου εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ - 13 χώρες ανάμεσά τους το Μπελίζ, η Αϊτή, το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) και το Τουβάλου, πρότειναν την περίληψη στην επίσημη ατζέντα της απόδοσης μόνιμης έδρας παρατηρητή στην Ταϊβάν.
Επιτροπή της συνέλευσης συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών χθες και αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη. Η απορριπτική πρόταση εγκρίθηκε από τα μέλη.
Η πρόταση αυτή ήταν πολιτικός ελιγμός, κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Κίνα Σεν Σου. «Ο πραγματικός στόχος της είναι η απόκτηση ανεξαρτησίας μέσω της πανδημίας», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Εσουατίνι απέρριψε την κατηγορία. «Η συμμετοχή της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευσης Υγείας αποτελεί υγειονομικό, όχι πολιτικό θέμα», είπε.
Η Ταϊβάν αποκλείσθηκε από τον ΠΟΥ το 1972, αλλά της επιτράπηκε να συμμετέχει την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ως παρατηρητής από το 2009 έως το 2016, όταν οι σχέσεις με την Κίνα ήταν λιγότερο τεταμένες.
Από τον Ιούλιο 2017, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είναι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια. Η Ταϊπέι έχει την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επαινεί συνεχώς την διαχείριση της επιδημίας της Covid από την Ταϊβάν, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη διαχείριση από το Πεκίνο.