Το νέο τελεσίγραφο του Κρεμλίνου για την παράδοση του τελευταίου οχυρού στη Μαριούπολη, που έληξε δείχνει πόσο βασική προτεραιότητα αποτελεί η κατάκτηση της περιοχής. Η πολιορκία του τεράστιου εργοστασίου χάλυβα και σιδήρου ωστόσο δεν είναι μία απλή υπόθεση για τις στρατιωτικές δυνάμεις, παρά τη στρατιωτική υπεροπλία της Ρωσίας.
Η επικέντρωση της ρωσικής προσοχής στην ανατολική Ουκρανία, μετά την αποτυχία κατάρρευσης του Κιέβου, έχει πάρει σάρκα και οστά. Οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στο σχέδιο της Μόσχας να ελέγξει την περιοχή.
Άλλωστε το λιμάνι της Μαριούπολης εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της Ρωσίας στην Αζοφική θάλασσα και της επιτρέπει τη χερσαία σύνδεση με την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει αλλά δυσκολευόταν να διατηρήσει.
Ωστόσο, για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί να εξουδετερώσει κάθε αντίσταση στην περιοχή. Το Κρεμλίνο άλλωστε μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο πως είναι εντελώς διαφορετικό να εισβάλεις σε μία περιοχή και να προελαύνεις στρατιωτικά από το να ελέγχεις και να την κυβερνάς. Από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα και αυτή η νησίδα ουκρανικής αντίστασης, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργιά το σχέδιο της επόμενης ημέρας για τη Μαριούπολη.
To εργοστάσιο του Άζοφσταλ βέβαια έχει και μία συμβολική αξία καθώς αποτελεί το ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλη επίδραση φυσικά στην περιοχή και δίχως αυτό θα είναι μάλλον ανέφικτη η κανονικοποίηση της ζωής που επιζητά το Κρεμλίνο.
Επιπλέον όμως, φαίνεται πως οι τοπικές δυνάμεις προετοιμάζονταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το 2014, όταν και η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία την πρώτη εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο την Κριμαία τότε. Έκτοτε, στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή έχουν καταστρώσει σχέδια οχύρωσης, σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν στην κατάληψη όλων των γύρω περιοχών.
Πιθανόν αυτό σημαίνει πως οι οχυρωμένοι Ουκρανοί έχουν προμήθειες για αρκετό καιρό ακόμα και θα δυσκολέψουν πολύ τις ρωσικές δυνάμεις. Ο χρόνος άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Κρεμλίνου αυτή τη στιγμή. Διατηρεί τη σημασία του πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει μόνο συμβατικά όπλα στην Ουκρανία προς το παρών. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πως και με τα συμβατικά όπλα που έχει στη διάθεση του το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει στην ολική καταστροφή του γιγαντιαίου εργοστασίου.